gemaakt op : 06 februari 2017

Interview met Maurice Pot

Onze trots, SV Spakenburg, viert dit seizoen haar 85e verjaardag. Het Infomagazine neemt u elke thuiswedstrijd mee naar een historische gebeurtenis aan de hand van een van de hoofdrolspelers door middel van een interview. Vandaag komt een speler aan het woord die vanaf eind jaren ’90 lange tijd in onze hoofdmacht heeft gespeeld. Wij blikken terug op zijn periode bij Spakenburg en kunnen lezen wat hij na zijn carrière in ons vissersdorp heeft gedaan. 

Vandaag aan het woord: Maurice Pot …………………………..

In welke periode voetbalde je bij Spakenburg?
Ik speelde bij SV Spakenburg van 1998 tot en met 2005.

Hoe ben je bij Spakenburg verzeild geraakt?
In de periode van 1995 tot 1998 speelden we met mijn toenmalige club Elburger SC in de hoofdklasse en blijkbaar ben ik toen opgevallen. Na gesprekken met onder meer bestuurslid Zwarte Jan van Diermen, trainer Simon Kistemaker en speler Arjan Louwen wist ik het zeker. Spakenburg is een schitterende club waar ik heel graag voor wil spelen! 

Op welke positie speelde je?
Van origine ben ik een controlerende middenvelder / inschuivende laatste man, maar bij SV Spakenburg ontwikkelde ik me mede door de grote concurrentie tot een allrounder die zowel op het middenveld als in de achterhoede uit de voeten kon. De laatste jaren bij VV Nunspeet en SV Langbroek (SVL) zakte ik weer een linie terug naar de positie van laatste man.

Wie speelden er destijds nog meer in het eerste van Spakenburg en heb je nog contact met  bepaalde spelers?
Ik heb aardig wat spelers meegemaakt in de loop van de jaren, maar ik zal de namen noemen van de spelers waar ik nog contact mee heb. Zo trappen we af en toe nog een balletje met oud-Spakenburg en dan zijn kameraden als Frank van Twillert, Paul Lieftink, Arjan Louwen, Mustafa Aksit, Pascal Cohen, Patrick Dorrestein, Niels Creutzburg, Izaak Veerman en Lammert Zijl ook vaak van de partij. Het is dan altijd weer lachen, gieren en brullen met de prachtigste verhalen uit de oude (en de nieuwe) doos.

Onder welke trainer(s) speelde je bij Spakenburg en hoe was de samenwerking?
Simon Kistemaker, Jacob Melessen, Piet Schrijvers, Tijs Schipper en Peter Visee waren mijn trainers bij Spakenburg. De samenwerking met deze trainers was over het algemeen prima. Je pikt van elke trainer wel iets op. Wel blijf ik het erg jammer vinden dat mijn oude jeugdtrainer van Go Ahead Eagles Dwight Lodeweges uiteindelijk geen hoofdtrainer werd/bleef van SV Spakenburg (hij ging in 1999 helaas weer naar het Betaalde Voetbal terug). Met hem had Spakenburg pas echt stappen voorwaarts kunnen maken, aangezien hij net als mijn andere oud-trainer Hennie Spijkerman tot de weinige Nederlandse trainers behoort die zowel de individuele speler als het team beter kan maken. Bij Nunspeet heb ik goed samengewerkt met trainer / KNVB-docent Hans van Dijkhuizen en sinds 2010 vormen Jan Gaasbeek en ik een mooi trainersduo bij SVL.

Wat vond / vind je van de club Spakenburg?
Spakenburg is verreweg de mooiste club van Nederland. Ik voel me ook een echte blauwe en had die 7 mooie jaren voor geen goud willen missen. Spakenburg was dan ook een prachtig alternatief voor mijn oude club PEC Zwolle, de betaald voetbal club waar ik als Zwollenaar natuurlijk graag was doorgebroken. Maar ja, welke jonge voetballer droomt nu niet van een carrière als betaald voetballer?

Wat is je mooiste herinnering van je periode bij Spakenburg?
Dat zijn er meerdere. Het millenniumkampioenschap van Spakenburg en tevens de uitverkiezing tot beste speler van het jaar in het seizoen 1999-2000. Dat waren schitterende hoogtepunten met als heerlijke toetjes de kampioenswedstrijden tegen Urk en Katwijk: de vissersdorpsgevechten. En dan natuurlijk de 6 wedstrijden met Spakenburg tegen IJsselmeervogels (4x polonaise en 2x malaise: 4-2 voor SVS). Schitterende voetbalfeesten!

Welke supporters herinner je je nog en waarom?
De blauwe supporters zijn in één woord fantastisch. Wat een beleving was er die jaren samen met de harde kern van de blauwen. Ik had in die tijd een hechte band met diverse supporters, maar mijn favoriete supporter is en blijft natuurlijk Teo van de Mheen. De band met hem, zijn vader en zijn vrienden was erg bijzonder. Ze riepen zelfs een fanclub voor me in het leven: “Met Pot naar de Top”, haha. Wat een gekkenhuis was het die jaren!

Welke wedstrijd herinner je je het best en waarom?
Ik vond de 3-4 overwinning bij SDC Putten in 2000 onvergetelijk. We stonden met nog een kwartier te spelen met 3-0 achter en we dreigden de titel te verspelen. Op dat moment ging trainer Tijs Schipper alles of niets spelen en wisten we de achterstand nog om te buigen in een 3-4 overwinning. Na het laatste fluitsignaal zijn de supporters huilend over de reclameborden gesprongen en hebben we met z’n allen in het gras liggen rollen van geluk.

Herinner je je nog een leuke anekdote uit je Spakenburgperiode?
Dat zijn er teveel om op te noemen. Ik verwacht dat we met een paar ouwe selectiespelers nog wel een keer een boek over blauwe voetbalhumor gaan uitgeven. Zo hebben we een keer de autosleutels uit de stapvoets rijdende auto van Menno van Appelen gehaald en de struiken in gegooid, zodat hij voor een kruising stil kwam te staan en geen kant meer op kon. Volgens mij staat er nu nog een file…. We probeerden elkaar altijd in de maling te nemen. Onderbroekenlol van de bovenste plank. Een greep uit de vele geintjes: een visje onder in de voetbaltas stoppen, vaseline smeren op de ruitenwissers van de auto, elkaars riemen verwisselen, gaten in de sokken knippen, Red Hot Hittezalf in de onderbroek smeren, spelers die tijdens de bespreking verstopt waren in de grote kledingtas, tijdens trainingskampen scheerschuim op de handen van de slapende medespeler spuiten en dan met een veertje over de neus wrijven, enz. En wat te denken van de legendarische opmerkingen van Simon Kistemaker: je draait als een vrachtwagencombinatie, je knikt als een olieboorkop (zit hier olie of zo?), je kopt als een steenbok en je kapt als een houthakker.

Wie is de beste speler met wie je samen hebt gespeeld?
De beste speler met wie ik heb samengespeeld is ongetwijfeld Marc Overmars. We hebben samen op het middenveld gespeeld bij Go Ahead Eagles A1. Maar ook bij Spakenburg liepen er natuurlijk sterke spelers rond. Iedereen kent de kwaliteiten van Gérard v.d. Nooy, Pascal de Bruijn, Frank van Twillert en Paul Lieftink. Maar persoonlijk had ik de beste klik met Arjan Louwen. We wisten elkaars sterke punten perfect te benutten. Niet voor niets speelden we jaren samen bij PEC Zwolle, SV Spakenburg en Elburger SC.

Waarom ben je weggegaan?
Na het behaalde kampioenschap in 2000 werden we de jaren daarna elke keer 2e, 3e of zelfs 4e. De druk nam toe en na zes jaren zonder echte hoofdprijs was de toenmalige technische commissie het zat. De prestaties werden minder en dan weet je dat je bij het veeleisende Spakenburg de wind van voren krijgt. De harde kern van spelers (waar ik toen deel van uit maakte) werd daarom in 2005 aan de kant gezet.

Wat heb je na Spakenburg gedaan?
Na Spakenburg heb ik nog 5 mooie jaren gehad bij VV Nunspeet in de hoofdklasse B en C (o.a. tegen SV Spakenburg, IJsselmeervogels, Quick Boys, Kozakken Boys, Harkemase Boys, HHC en WHC). En de laatste 7 jaren, meer in de rol van speler-trainer bij eersteklasser SV Langbroek, heb ik me goed kunnen door ontwikkelen in het trainersvak.

Ben je nog actief met voetbal bezig? Zo ja, wat doe je en bij welke club?
Bij SVL ben ik nu assistent-trainer van hoofdtrainer en oud-prof Jan Gaasbeek. Verder heeft SVL mij de kans gegeven een regionale voetbalschool op te starten. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen waardoor ik nu vol overgave en plezier techniektrainingen en train-de-trainer-cursussen geef in Wijk bij Duurstede en omstreken. Inmiddels is onze Voetbal Techniek School Coerver-Meulensteen gecertificeerd en geven we overal in het land trainerscursussen en trainingen, zoals in Den Bosch en in mijn “thuishaven” Zwolle. Erg leuk om te doen!

Kom je nog weleens bij Spakenburg?
Sowieso volg ik Spakenburg op de voet. En heb nog met heel veel Spakenburgers contact over het reilen en zeilen bij de club. Als ik maar even de tijd heb, dan bezoek ik een wedstrijd van de blauwen; helaas kan ik niet zo vaak komen kijken vanwege verplichtingen bij mijn eigen club en de voetbalschool. Verder speel ik mee tijdens de wedstrijden van oud-Spakenburg.

Wat vind je van de invoering van de 2e divisie en daarmee de gehele voetbalpiramide met degraderen en promoveren?
Tja, dit zat er natuurlijk al een hele tijd aan te komen. De KNVB was hier al heel lang mee bezig. Als voetballiefhebber vind ik het erg jammer, omdat je de sfeer van vroeger mist. Spakenburg speelt nu te vaak tegen nietszeggende ploegen en dat is jammer. Hopelijk komen de echte wedstrijden tegen ploegen als IJsselmeervogels en Quick Boys weer snel op het programma terug. Aan de andere kant is deze voetbalpiramide wel weer gunstig voor de individuele ontwikkeling van jonge talentvolle spelers die onder meer weerstand kunnen spelen op weg naar een hoger niveau. Voor een speler van pak ‘m beet Jong Vitesse is een match tegen Spakenburg natuurlijk veel  nuttiger dan een wedstrijd op maandagavond uit tegen Jong Fortuna Sittard.