gemaakt op : 20 jun. 2014

Botter.

Primair denk je bij dit woord als rechtgeaarde Spakenburger aan boter. Smeuïge, heerlijke roomboter liefst op een verse witte bol en een flinke laag pure De Ruyter hagelslag: genieten. Je kunt het ook uitleggen als een oude platbodem waarmee in vroeger tijden de Zuyderzee werd bevaren ter visvangst. Niet romantiseren verder want met zijn tweeën op zo’n schuit, door weer en wind de hele week van huis was gewoon aanpoten oftewel kei- en keihard werken. Tegenwoordig doen deze authentieke schepen vaak dienst als toeristische attractie met Spakenburg toch wel als uitvalsbasis zo niet bakermat. Eens per jaar, traditioneel rond Hemelvaart, verzamelen de liefhebbers c.q. bottereigenaren zich in de Haven om deel te nemen aan de Zuidwal. Een evenement dat inmiddels zijn weerga niet kent en uniek is in de wereld. De City-Marketeers van Bunschoten-Spakenburg hebben niet zo’n klein beetje goud in handen…..

Vorige week zaterdag had ik de eer om samen met de jeugdspelers van de E1 en E3 op een van de volgboten te mogen zitten. Uiteraard ging naar het ponton met de pas tot Algeheel Amateurkampioen gekroonde ploeg van Spakenburg de meeste aandacht uit en terecht. Maar wat ik tijdens die paar honderd meter intocht heb gezien, is werkelijk nauwelijks te omschrijven. Zoveel blauwe supporters langs en rondom de haven, die zonder die supporters trouwens ook het aanzien meer dan waard is. Bengaals vuur, vlaggen, community singing: het kippenvel hield niet op. Zo moeten de spelers, staf en bestuur dit ook hebben ervaren, dat kan niet anders.

Toch vond ik dit persoonlijk niet het absolute hoogtepunt van die avond/middag. Dat had ik tijdens de speech van de inmiddels tot Spakenburg supporter genaturaliseerde Burgemeester van de Groep. Op een gegeven moment draaide ik mij om tot de helling en wie zag ik daar als een soort veldheer op zijn balkon staan: juist Zeger Nieuwboer. Oud hellingbaas en Spakenburg supporter tot in de diepste vezels van zijn lichaam. Nog altijd begeeft Zeger zich dagelijks tegen dag en dauw op ons sportpark om met bezem en al het vuil aan te pakken. Ook staat Zeger bekend om zijn gevleugelde uitspraken. Op de dag van de derby, 29 maart jl. stapte ik ’s ochtends goedgemutst het sportpark op waar Zeger de hoofdingang van de Isaac Veerman tribune aan het schoonvegen was. ”Ja, Beekhuis” zei Zeger, “het bier smaakt vanmiddag een stuk lekkerder met een schone straat”. U begrijpt, mijn dag kon niet meer stuk. Terug naar zaterdag dan. Zeger stond daar op zijn balkon al turend over de haven, zijn haven die nu niet alleen was gevuld met hetgeen waar hij vroeger goed in was maar ook  met de spelers, supporters en bestuur van zijn Spakenburg. Ik kon van veraf niet zien of hij tot tranen toe geroerd was of dat het kippenvel op zijn armen stond. Wel straalde hij slechts drie woorden uit: “Veni Vidi  Vici”.

 

Tijmen Beekhuis