gemaakt op : 10 feb. 2015

Burn Baby Burn!

Mijn vader is geboren op 20 januari 1963. Elk jaar bij het vieren van zijn verjaardag wordt uitgebreid over het weer gesproken. Het weer van 20 januari 1963 welteverstaan. Volgens mijn oma was het de koudste winter sinds het begin van de mensheid en ze vertelt elk jaar in geuren en kleuren hoe moeilijk het leven in die koude maanden wel niet was. Werkelijk elk jaar doet ze het lijken alsof ze het nooit eerder verteld heeft. Het zou natuurlijk goed kunnen dat ze ook echt denkt dat wij het voor het eerst horen, ze is nog niet getest op Alzheimer. En met mensen van die leeftijd weet je het natuurlijk nooit.

Het neemt niet weg dat de winter van ’63 wel degelijk een hele koude was. Daags voor de geboorte van mijn vader werd een legendarische Elfstedentocht verreden die een aantal jaar geleden verfilmd is; De Hel van ’63. Dames en heren, het was écht koud. Het leven viel stil.

 

burn.jpg

Aan de andere kant van de Noordzee daalde het kwik ook ver onder nul. Wegen waren onbegaanbaar en treinen werden veilig weggestopt in de remises. Maar dat vonden ze daar allemaal niet zo erg. Er was maar één ding dat echt pijn deed; het voetballeven viel stil. In Schotland gingen tussen december en maart maar 2 (!) speelrondes door wegens onbespeelbare velden.

Vlak voor het bekerduel met Albion Rovers was de voorzitter van Dundee United het helemaal zat; er zou hoe dan ook gespeeld worden! Maar hoe maak je een veld binnen een ochtend ijs- en sneeuwvrij? Simpel, je hoeft alleen maar vlammenwerpers  te hebben natuurlijk. Zo geregeld. (Wat wel meehielp was het feit dat hij eigenaar was van een wegenbouwbedrijf. )

Met behulp van teerbranders was het veld binnen de kortste keren ijsvrij, maar er was geen Sherlock Holmes voor nodig om te constateren dat het gras ook was verdwenen. Maar ook daar was een praktische oplossing voor; de zwartgeblakerde vlakte werd bedekt met zand. De lijnen werden getrokken en de scheidsrechter van dienst was tevreden. Play on!

Dundee won het duel glansrijk en een commentator merkte op dat het team over de nieuwe ondergrond voortbewoog als ‘Arabieren in de woestijn’. Een nieuwe bijnaam was geboren en tot op de dag van vandaag kun je in de fanshop oranje-zwarte djellaba’s kopen.

Het is toch jammer dat er niet zoiets bestaat als de Schoonebeek Wegenbouw BV.