gemaakt op : 11 mrt. 2014

Cardioloog

 

internist.jpg

Sport is emotie! Sport zorgt ook voor emoties in allerlei gradaties die elkaar ook nog eens heel snel kunnen opvolgen. Van blijdschap  naar boosheid en van teleurstelling naar opluchting. Supporters voelen dat een seizoen lang en soms vechten die verschillende emoties in die negentig minuten op zaterdag continu om voorrang. Emotie hoort bij sport. Zonder emotie, zonder supporters, zou voetbal een stuk minder aantrekkelijk zijn. Emotie is een belangrijk onderdeel van de beleving van sport.

In dat kader denk ik ook direct aan een legendarische uitspraak van de terreinman bij onze club. Na het ondergaan van vijf bypasses en na het zinderende en ongemeen spannende competitieslot van vorig jaar, waarin we ons net in de Topklasse wisten te handhaven, zei hij droogjes en vol opluchting: “Die cardioloog van mij heeft goed werk afgeleverd.”

Emoties zijn ook besmettelijk. Een team dat zijn schouders eronder zet en een stapje extra doet, kan rekenen op bijval van de supporters. Zoals een speler die na afloop  van een wedstrijd zijn boosheid en teleurstelling niet onder stoelen of banken steekt, weer een andere emotionele reactie kan oproepen. Zeker in de huidige tijd, waar elke reactie na een paar tellen al op internet is terug te vinden, of door de media snel de ether wordt ingestuurd.

Tja, we zijn mensen en in de emotie roepen we soms nog wel eens iets. Door de gierende adrenaline in ons lichaam, doordat het vuur van de wedstrijd nog niet is gekoeld. Stel diezelfde persoon een uurtje later dezelfde vraag en je krijgt ongetwijfeld een veel meer genuanceerd antwoord.  De voorbeelden zijn legio: een speler die voor de radio zijn frustraties de vrije loop laat, een elftalleider die de arbitrage te lijf wil gaan, een scheidsrechter die glashard staat te liegen dat de hem getoonde beelden geen uitsluitsel bieden enzovoort. Zijn die mensen gek? Nee, het zijn veelal volstrekt rationele mensen die onder invloed van hun emotie de meest rare dingen doen, of zeggen.

Dit gezegd hebbende, is het een mooi moment alvast stil te staan bij de ultieme hogedruksnelkookpan van emoties; de derby tussen Spakenburg en IJsselmeervogels. Alle  ingrediënten zijn aanwezig om een mooie cocktail van emoties mogelijk te maken: een vol stadion, de posities op de ranglijst van de Blauwen en de rooien en uiteraard de langlopende rivaliteit. We – de stewards – hebben er zin in!

Leon Rietveld
Stewardscoördinator SV Spakenburg