gemaakt op : 03 okt. 2014

Dan maar Sepp Blatter bellen

De KNVB gedraagt zich als een vrouw in een modewinkel. Voor de vorm vragen welke van de drie jurkjes je het leukst vindt, om vervolgens gewoon diegene te nemen die ze zelf al lang voor ogen had. Zo gaat de (amateur)voetbalbond ook om met de Topklassers en Hoofdklassers; net doen of je luistert en in de tussentijd gewoon je eigen keuze erdoorheen drukken: een tweede divisie.

De KNVB wil de doorstroming vanuit het amateurvoetbal richting het betaald voetbal bevorderen met een verplichte promotie-/degradatieregeling. Op zich is weinig mis met dat streven. Daarentegen is de uitvoering dramatisch, waarbij ik het nog niet eens over de soms absurde eisen wil hebben waar je als Topklasser aan moet voldoen. Eisen waardoor veel clubs in de Jupiler League nauwelijks hun voeten financieel droog kunnen houden. Bijvoorbeeld omdat die clubs verplicht zijn een manager zus en zo op de loonlijst te zetten, daar waar een club als Spakenburg met vrijwilligers werkt. Het is (financieel) drijfzand en de KNVB vraagt gewoon of Topklassers daar met vreugde in willen springen. Je moet maar durven.

Komt misschien ook doordat de KNVB te groot denkt. De bond koketteert graag met de gehanteerde voetbalpiramides in Engeland, Spanje en Duitsland als voorbeeld van hoe het moet. Graag wil ik de heren in Zeist er even aan herinneren dat die landen een enorm veel groter voetballandschap hebben met dito commerciële mogelijkheden. Nederland heeft simpelweg al te veel profclubs. En nu wil de KNVB een tweede divisie (semiprofessioneel) eraan toevoegen. Als dé oplossing. Tja, het is alsof de bank tegen u zegt: ‘U geeft echt te veel geld uit en moet radicaal bezuinigen. Daarom willen we u een extra lening aanbieden.’ Vroeg of laat gaat dat faliekant mis.

Een ander groot – en terecht – struikelblok voor de Topklassers is spelen in een competitie waarin belofteteams actief zijn, omdat dit tot competitievervalsing leidt. De KNVB negeert die geluiden, ook van clubs die nu in de Jupiler League spelen. Maar het Jong Ajax van oktober kan er in januari heel anders uitzien. Of neem Memphis Depay, die straks na herstel van een blessure (nog) minuten mag maken in Jong PSV. Je zal dan maar net tegen Jong PSV moeten spelen. Geen competitievervalsing?

Gelukkig maakt de ambiance wel veel goed met profvoetbalwaardige toeschouwersaantallen. Vorige week: Jong PSV – Den Bosch 635 toeschouwers; Jong Twente – Fortuna Sittard 225 man. Dieptepunt was zelfs een bezoekersaantal van 72 man. De KNVB heeft overigens zelf gesteld dat pas na twee jaar (dus einde dit seizoen) een evaluatie zou volgen over de proef met deelnemende belofteteams. Dan nu aankondigen dat een mogelijke tweede klasse er aan komt is op z’n zachts gezegd vreemd te noemen.

Voor Topklassers is een model met belofteteams altijd al onbespreekbaar geweest. Dus wat doet de KNVB? Precies, die komt met een model waarin een prominente rol is voor belofteteams. Niet verwonderlijk, de proftak heeft immers nooit serieus geluisterd, democratie en inspraak acterend. Omdat de KNVB diep buigt voor de topclubs (die met belofteteams in een reguliere competitie willen spelen). Onder die druk zijn allerlei mensen bezweken: de stuurgroep amateurvoetbal die de belangen van de amateurs moest vertegenwoordigen heeft zich laten inpakken door KNVB-baas Bert van Oostveen, die op zijn beurt graag de topclubs te vriend houdt. Met hen vecht de KNVB liever niet een robbertje, dus wordt het ‘topclubprobleem’ maar op het bordje van de ‘kleintjes’ geschoven, de Jupiler League en Topklassers.

Op de KNVB-najaarsvergadering van 2 december a.s. zal de beslissing vallen. Ik adviseer de amateurs om snel FIFA-baas Sepp Blatter te bellen. Hij weet als geen ander hoe je voldoende stemmen vergaart. Het past wel in het spel dat nu is gespeeld.

Johan Petersen
PR SV Spakenburg