gemaakt op : 26 jan. 2015

De ZIEL van Spakenburg

Als fervent aanhanger van de mooiste club van de wereld, de club van God, bezocht ik onlangs een thuiswedstrijd (wijkcontactavond) in de Maranathakerk. De scheidsrechter van dienst was Reinier Kramer. Een jong, nieuw en net aangeworven talent die overigens, niet geheel onbelangrijk, zijn zoon(s) laat voetballen op de Blauwe zijde van de Westmaat. De scheidsrechter van dienst had als wedstrijdthema uitgekozen ‘De Ziel van Spakenburg’.

Na een korte inleiding nodigde Reinier Kramer de bezoekers uit om in een workshop reacties te geven op een aantal vragen die hij had geformuleerd. Om zo te zien wat nu eigenlijk de ziel van Spakenburg is. Ook was er een wensput waarin je als bezoeker je anonieme wensen discreet kon deponeren. Die wensput was overigens een lege doos Sonnema.

De vragen die hij had geformuleerd hadden de strekking van: Waar ben je trots op als Spakenburger? Wat verwacht je de komende jaren? En nog wat inhoudelijke thema’s over God, de kerk en alle ontwikkelingen die erbij horen. Tevens was er een klaagmuur, speciaal gemaakt voor de azijnzeikers.

Ik kon het niet nalaten op de vraag ‘Waar ben je trots op als Spakenburger’, de naam Kees Pier Tol achter te laten. Over mijn wens kon ik ook heel kort zijn: een mooi appartement, uitkijkend op het hoofdveld, zodat ik op mijn ouwe dag vanaf mijn balkon het eerste van Spakenburg kan volgen in de eerste divisie.

De ziel van SV Spakenburg? Dat is voor mij Roel Heinen, de man die met pen en papier en een afschuwelijk ouderwets linnen tasje elk jaar getrouw de kaarttoernooien rond de feestdagen organiseert. De ziel van SV Spakenburg is voor mij de ouwe Kroon, die brommend en tottend altijd te vinden is op de het sportpark. Tybald de Harder die als een Jan Boskamp rond marcheert, en met zijn bek net zo hard kan slaan als Jan Boskamp aan tafel bij VI. De ziel van SV Spakenburg is de sfeer in de sponsorbus op weg naar een wedstrijdje in Volendam. De familiaire sfeer op zaterdagmorgen waar elke ouder hoopt dat ze de nieuwe David van de Groep, Joop van de Groep of Loek Huijgen af kunnen leveren aan het eerste.

De ziel waar de scheidsrechter van dienst in de Maranathakerk naar op zoek naar was, is natuurlijk niet te vergelijken met de ziel van SV Spakenburg. De uitspraak ‘Heb je naaste lief’, is daar wel het bewijs van. Maar als kerk kunnen wij veel leren van de saamhorigheid en verbondenheid die de vereniging SV Spakenburg zo kenmerken. En gelukkig is er ook veel meer oog en ruimte voor activiteiten binnen de kerk die naast de inhoud ook sturen op innerlijke verbinding binnen de kerk. Maar ook als vereniging moeten we onze afkomst niet verloochenen.

Laat aan de buitenwereld zien wat de werkelijke ziel van Spakenburg is. Ook in je beleving in sport en binnen de kerk zijn wij onoverwinnelijk en streven wij de allergrootste overwinning na.

Roel de Graaf