gemaakt op : 17 jan. 2017

Dramatisch compliment

Supporters, leden, vrijwilligers, bestuur, spelers en  trainers van SV Spakenburg. U zit bij een dramaclub. Vindt Chris Tempelman, die namens Voetbal International de Tweede Divisie schijnt te volgen. Een prachtig compliment.

Soms als alles goed loopt bij de Blauwen en sprake is van weken of maanden van relatieve rust, willen Frank Koelewijn, voorzitter van de Raad van Advies, en ik soms wel eens tegen elkaar zeggen: ‘Het wordt weer eens tijd voor wat rumoer.’ Dat zeggen we uiteraard enigszins gekscherend tegen elkaar. Aan de andere kant past het toch wel bij de vereniging: het hoort een beetje te broeien. Spakenburg is geen kabbelende club en moet dat ook nooit worden. Als je als club 85 jaar bestaat en als enige amateurclub altijd op het hoogste niveau hebt gespeeld, heb je wel bewezen dat je ertoe doet, ondanks – of juist dankzij? –  het ‘levendige’ karakter van de club.

Net als grote profclubs roept ook amateurclub SV Spakenburg gemengde gevoelens op. Dat moeten we als een compliment zien. SV Spakenburg is geen club waarbij iemand zijn schouders ophaalt; je vindt de Blauwen leuk of verschrikkelijk.

Chris Tempelman, een journalist, behoort tot de laatste categorie. Geen enkel probleem. Ook niet nadat hij op de website van Tweede Divisie SV Spakenburg een ‘dramaclub’ noemt. Leest u even mee: ‘En Spakenburg. Tja. Dramaclub. De mensen daar moeten zich diep schamen. Ik had verwacht dat Hans van de Haar er wel in zou slagen om de aanwezige kwaliteiten van de spelers er uit te krijgen. Dat dat niet is gebeurd zegt iets over hem, maar meer over de spelers en de club denk ik. De trainers zouden eens moeten besluiten zo’n club te boycotten. Spakenburg is gewoon een amateurclub, die profclubje wil spelen. Niet te hopen dat ze ooit Jupiler League gaan spelen want dan zitten de ego’s van bepaalde mensen ze nog meer in de weg denk ik.’

Tempelman had voor de start van de competitie SV Spakenburg als nummer twee ingeschat achter Jong AZ. Dat is januari 2017 niet het geval. Dat valt ons ook wat tegen, Chris. Het spijt ons dat we jouw prognose (nog) niet kunnen waarmaken. We hopen dat in de tweede seizoenshelft goed te maken. Desondanks is er het gevoel dat jouw afkeer wat dieper zit. Waarschijnlijk hebben we je daarom de laatste seizoenen niet of nauwelijks gezien op de Blauwe zijde van de Westmaat.

Je had dan bijvoorbeeld geweten dat bij ons journalisten welkom zijn in de bestuurskamer en als ze willen een vorkje van het buffet mogen mee prikken. In de kantine komen de spelers na afloop, waarvan sommigen ook nog eens alcohol nuttigen. Zomaar twee voorbeelden die inderdaad bijzonder amateuristisch zijn en je in het profvoetbal denk ik niet meemaakt. Dat geldt ook voor de toeschouwersaantallen; sommige profclubs zijn er ongetwijfeld jaloers op. Zoals ook op het aantal vrijwilligers. Gelukkig spelen we in veel opzichten geen profclubje en hopelijk gaan we dat ook nooit doen.

Beste Chris, je mag van mij SV Spakenburg als dramaclub neerzetten. Daar doe je de honderden vrijwilligers misschien wat te kort mee, maar ach wat maakt jou dat uit… Je mag oproepen tot een boycot. Maar pas nadat je eerst tien trainers hebt gevraagd of ze bij SV Spakenburg zouden willen werken. Ik vrees echter voor je dat ze alle tien ‘ja’ antwoorden op die vraag. We zijn nu eenmaal een aardig amateurclubje, of je dat nu leuk vindt of niet.

En ja, je hebt gelijk, ook bij de Blauwen hebben sommige mensen een wat groter ego dan gewenst. Ik denk trouwens dat met jouw ego ook weinig mis is, als je denkt van een afstand een club te kunnen beoordelen. Aan de andere kant moeten we jouw woorden maar als een compliment beschouwen. Want als je jezelf drukt maakt om een dramaclub, doen we er blijkbaar nog toe.

Veel voetbalplezier gewenst en hopelijk snel tot ziens op de Blauwe zijde van de Westmaat.

Johan Petersen