gemaakt op : 18 sep. 2014

Duo

Nederland is reeds bekend met Bassie & Adriaan, Watt & Halfwatt, Spik & Span, Peppi & Kokki, Carlo & Irene, Barend & van Dorp… Sinds de laatste Algemene Ledenvergadering bij SV Spakenburg schaar ik daar Jaap & Gerrit ook bij!

Niet dat dit Blauwe duo met al die andere bekende en minder bekende Nederlanders vergeleken kan worden. Het grootste verschil met al die anderen is dat sommigen door die ene creatie financieel onafhankelijk zijn geworden of eeuwige bekendheid hebben bereikt, tot zelfs ver over de landsgrenzen. Jaap van de Groep, oftewel Jaop de Sjilder en Gerrit Hop hebben dat niet en zullen dat ook nooit krijgen of halen. Dat zal ze ook een biet wezen. Volledig terecht zijn deze twee oerblauwen tot lid van verdienste gebombardeerd voor alles wat ze tot nu toe voor de vereniging hebben betekend.

Ik trap hier gelijk een open deur mee in dat Spakenburg nooit Spakenburg kan zijn zonder haar vrijwilligers. Of zoals dat zo vaak zo mooi wordt genoemd, ze zijn de kurk waarop de vereniging drijft. Toch behoren zij, zonder iemand anders te kort te doen, tot een uitstervend ras. Vrijwilliger zijn, betekent niet vrijblijvendheid en als het even niet naar de zin is er maar de brui aangeven. Dat komt in het woordenboek van beide heren niet voor. Natuurlijk hebben Jaap & Gerrit in al die jaren dingen meegemaakt waarbij zij zich eerst eens goed achter hun oor hebben gekrabd en gedacht: “Is dit nou wel de juiste weg om te bewandelen?” Maar vervolgens wel de schouders eronder zetten en op die manier het tegendeel bewijzen, is een instelling die zij haast moeten hebben uitgevonden.

Los van de liefde voor de club, zijn beide heren ook mensen-mensen. Tijdens het ziekbed van mijn schoonvader bijvoorbeeld, belde Gerrit mij bijna wekelijks om te vragen naar zijn vorderingen en als ik dan een keer slecht nieuws moest brengen, werd het stil aan de andere kant van de telefoon en kon ik Gerrit horen slikken. Ook Jaap is bovengemiddeld sociaal, getuige alleen al zijn gastvrijheid tijdens de derby’s. Zoals u wellicht weet, geldt er een drooglegging voor het dorp maar op de Westdijk achter zijn woning is het een komen en gaan van Blauwen, Rooien, notabelen, celebrities, burgers, boeren en buitenlui en Jaap geniet zichtbaar van die speciale momenten waar gezamenlijk en gebroederlijk een visje wordt gebakken en een biertje wordt gedronken.

Vanuit de grond van mijn hart, en ik hoop ook namens heel veel zo niet alle Blauwe broeders en zusters, proficiat met deze onderscheiding die zeker op zijn plaats is!

Het zal wat zijn, over een paar jaar de Televizierring naar Jaap & Gerrit!

Tijmen Beekhuis