gemaakt op : 11 dec. 2015

Een mooie Blauwe wereld

Kerstpakketten voor zo’n 480 (!) Blauwe vrijwilligers. Ik vind het een absurd mooi aantal. Menig voetbalclub zou wensen dat eenzelfde hoeveelheid aantal toeschouwers op zaterdag of zondag eens langs het hoofdveld zou staan. En SV Spakenburg heeft ‘gewoon’ zoveel mensen aan de club verbonden. Het is misschien wel de grootste kracht van de vereniging: honderden mannen en vrouwen die zich belangeloos inzetten.

SV Spakenburg mag zich gelukkig prijzen met die steun van al die vrijwilligers, die zich professioneel laten gelden. Allemaal mensen die vanwege hun Blauwe hart zich inspannen voor de club. Sommigen doen dat een uurtje in de week, anderen zijn niet van de Westmaat weg te slaan, druk in de weer om alles optimaal te laten functioneren. In de media is regelmatig het grootste compliment te lezen: ‘SV Spakenburg staat als een huis, als een vereniging waar menig profclub jaloers op mag zijn.’ Dat heeft deels te maken met de uitstraling van ons vlaggenschip, maar voor een groot deel is het de verdienste van al die Blauwe getrouwen die met trots en passie in de weer zijn. Om onze leden, sponsoren en andere gasten in de watten te leggen. Om ervoor te zorgen dat de jeugd heerlijk kan voetballen. Om zoveel zaken te regelen, waardoor we met z’n allen een onbezorgde dag hebben op de Blauwe zijde van de Westmaat.

SV Spakenburg is een klein wereldje op zich, waarbij het sociale aspect en het maatschappelijk belang van een niet te onderschatten waarde zijn. Mensen die elkaar (weer) vinden door hun gemeenschappelijke liefde voor de club, sociale contacten die worden aangehaald, ‘sociale controle’ en hulp bieden als een ander het lastig heeft. Soms door gewoon een kaartje te sturen, soms door een praatje aan te knopen op het sportcomplex, soms door even bij een ander thuis een bakkie koffie te doen. En hopelijk ook regelmatig om bij SV Spakenburg een feestje te vieren. Als een grote familie.

De vereniging beseft ook goed welke belangrijke maatschappelijke rol het speelt. Ook om mensen te steunen. Zo is onlangs weer eens met De Boei gesproken, waarbij SV Spakenburg handreikingen heeft gehad hoe het kan omgaan met bijvoorbeeld probleemgezinnen, gezinnen die hulp nodig hebben om alles weer wat beter op de rit te krijgen. Als vereniging hebben we die signaalfunctie, om mensen hopelijk weer op weg te helpen.

Ik zou wensen dat al die idioten op deze wereld, die dood en verderf zaaien, eens zouden kijken hoe het er bij SV Spakenburg en menig andere sportvereniging aan toe gaat. Dan zien ze een wereldje waarin het niet uitmaakt wie je bent of wat je doet of welk geloof je aanhangt. Maar een wereldje waarin mensen elkaar helpen, er voor elkaar zijn en samen lief en leed delen.

Johan Petersen