gemaakt op : 17 aug. 2016

Een sfeerkantine

De ideale kantine. Hoeveel is daar nou al over gezegd. Onze kantine ligt vaak onder vuur. De één vindt hem afschuwelijk, de ander kan er wel mee leven. Als ik het vergelijk met andere kantines vind ik het 100% meevallen. Als je een paar uitwedstrijden bezoekt, dan kom je ook in kantines van onze tegenstanders. Kale bar, koude kleuren en overal staat rommel. Maar je ziet ook leuke initiatieven. Zoals terrassen en veranda’s. Zelfs met een mooi uitzicht op het veld zodat je tijdens de wedstrijd gewoon kan blijven staan met een biertje in een plastic beker. Gelukkig komt die veranda bij ons ook, dit seizoen nog (ja echt). Tenten weg en een sfeerverhogende veranda. Ik kan niet wachten. Dankzij FOX straks nog meer voordeeltjes. Spakenburg speelt om 18.00 uur thuis tegen FC Lienden en om 15.30 uur kunnen we live de wedstrijd Katwijk - Kozakken Boys gaan kijken bijvoorbeeld. Top!

Ik ben zelf regelmatig in kantines. Vooral in die van ons. Mooi man. Biertje en een snack. Wat wil je nog meer op zaterdag. Uiteindelijk moet je de sfeer zelf creëren, met elkaar. Ik moet daarbij gelijk denken aan de speech van onze voorzitter Wim Huijgen tijdens de vrijwilligersavond afgelopen jaar. De boodschap was duidelijk, we moeten participeren (samen met anderen iets doen). Een prachtig citaat uit die speech: “Als je thuiskomt en je vrouw vraagt om 21.00 uur waarom je weer zo laat thuis bent op de vrije zaterdagavond. Dan is het niet omdat je geen ‘nee’ kon zeggen tegen de rondjes bier van je kameraden, nee, dat komt omdat je moest participeren op de club.” Ja, ik herken het ook. En het mooie is, hij is waterdicht. Mijn vriendin wordt inmiddels al gek van het woord participeren.

De sfeer in de kantine is vergeleken met een aantal jaar geleden toch iets minder geworden. Hoe het komt weet ik niet. Verzadiging? Nee. Generatiekloof? Dat geloof ik niet. Het is moeilijk om een oorzaak te benoemen. Het enige wat ik wel kan is een oplossing bedenken. Heel simpel: Kom naar de kantine, wees positief, drink gezellig een biertje, koop een snack en participeer. Tot zaterdag!

Rogier Koops