gemaakt op : 14 okt. 2015

Een typetje van Wendy van Dijk

Bert van Oostveen had het dinsdagavond na het armzalige verlies van Oranje tegen Tsjechië over bouwen richting de toekomst. Ik moest direct denken aan de nieuwe voetbalpiramide die de KNVB-baas ook heeft gebouwd. Dat meer weg heeft van slopen.

Ja, de Ledenraad – een selecte afvaardiging namens alle amateurclubs – heeft ‘ja’ gezegd tegen de nieuwe voetbalpiramide, inclusief de introductie van een nieuwe Landelijke Divisie. Met het mes op de keel, zo wordt steeds duidelijker. Interessant is dat leden van de raad namens clubs uit de vierde en vijfde klasse ook hebben gestemd voor de nieuwe piramide. Dat is alsof een directeur van een kinderdagverblijf aan mij vraagt: ‘We gaan de rode kabouters vervangen door blauwe smurfen, dat is leuker voor de peuters. Eens?’ Prima joh, dat maakt mij verder toch niet uit, zou ik denken. Op die wijze hebben ook leden uit de lagere regionen gestemd: wat maakt mij het ook uit. Inderdaad, voor hen maakt het ook niets uit.

De voetbalpiramide toont ook de grootheidswaanzin van de KNVB. Met vergelijkingen naar landen als Engeland, Spanje en Duitsland. Voetballanden waarmee we onszelf niet kunnen vergelijken, omdat het veel grotere landen zijn, met meer inwoners en veel meer commerciële mogelijkheden. De organisatie van de Solexrace in Spakenburg gaat zich toch ook niet meten met de TT in Assen? Dan neem je jezelf toch in de maling? Kijk naar de financiën bij veel profclubs in Nederland en ieder weldenkend mens weet dat er te veel zijn. We zijn simpelweg te klein voor zoveel profclubs. In plaats van inkrimping kiest de KNVB er eigenlijk voor het aantal uit te breiden, omdat clubs die doorstromen een profclubwaardige organisatie moeten neerzetten.

Zonder gemeentelijke steun waren er allang nog veel meer clubs in de Jupiler League omgevallen. De KNVB is daar mede schuldig aan, omdat je als profclub aan allerlei – dure – randvoorwaarden moet voldoen en je ook allerlei managers op de loonlijst moet hebben. Topklassers organiseren dat uitstekend met vrijwilligers, ook nog eens op een financieel gezonde wijze, met voetbalbudgetten die veelal vergelijkbaar zijn met profclubs. Maar als je als amateur straks dus doorstroomt, duwt de KNVB je in hetzelfde drijfzand. Met meer kosten en waarschijnlijk minder inkomsten. Voor veel verenigingen zijn de horeca-inkomsten immers een belangrijke inkomstenbron. Ik denk dat het een stuk rustiger in de kantine is als Spakenburg op zaterdagavond uit heeft gespeeld tegen pak ‘m beet Jong FC Groningen. Of als we verder naar de toekomst kijken, op een maandagavond tegen Jong FC Almere. Dag sfeer op zaterdagmiddag, hallo gat in het budget.

De voorzitter van Koninklijke HFC heeft al gezegd dat zijn club – samen met andere verenigingen – geen stap in de Landelijke Divisie zet en desnoods een ‘wilde’ bond opricht. Omdat ze niet naar de donder geholpen willen door grootheidswaanzin bij de KNVB. Bert van Oostveen zou het worst wezen, zo blijkt uit de interviews die ik de laatste weken over hem heb gelezen en gezien. Daarbij heeft hij niet aan geloofwaardigheid gewonnen. Als de dokter en perschef bijvoorbeeld belangrijke raadplegers zijn bij de aanstelling van een nieuwe bondscoach, dan denk je toch: dit kan niet waar zijn, ik word nu in de maling genomen?

Soms hoop je even dat Bert van Oostveen een typetje is van Wendy van Dijk. En dat tot je opluchting het masker wordt afgedaan en wordt gezegd: gefopt! Als dit niet zo is, dan zien we over een paar jaar een dramatische aflevering van Andere Tijden Sport. Met als titel: ‘Hoe het voetbal werd vermoord.’

Johan Petersen