gemaakt op : 10 nov. 2015

Gentlemen´s Game

Een paar jaar geleden woonde ik een tijdje in Zuid-Afrika. Ik werkte samen met Afrikaners die me uitlegden dat soccer niks aan was en dat als je echt van sport hield, rugby het enige nobele tijdverdrijf was. Ja, uiteraard hadden ze allemaal wedstrijden bezocht tijdens het WK in hun land, maar anders dan dat was het vooral een dingetje voor de zwarten. Ik was uiteraard niet te beroerd om de discussie aan te gaan en legde uit dat voetbal toch echt de enige ware wereldsport is, waar mensen uit alle geledingen van de maatschappij bij elkaar komen om een spelletje te spelen wat zo simpel is dat iedereen het begrijpt en dus overal gespeeld wordt. Kortom, de ultieme sport.

´´Ach Hollander!´´, zei een Afrikaner, ´´Rugby is a hooligans game played by gentlemen. People behave´´. Daar kon ik niks tegenin brengen!

Dat weekend besloot ik om zo´n wedstrijd maar eens van dichtbij te bekijken en kocht kaartjes voor Zuid-Afrika - Australië op Loftus Versfeld, niet ver van mijn huis. De sfeer vooraf deed me enorm denken aan het Oktoberfest, met lange tafels waaraan zowel Afrikaners als Australiërs zaten. In het stadion was dit niet anders. Het groen en geel van beide landen zat kriskras door elkaar. Stewards? Ik heb ze niet gezien. Gespannen sfeer? Nee. Stijfschelden van de scheidsrechter? Nee. Idioten die elkaar al schreeuwend ziektes toewensen? Nee. Nou ja, er zat één man in ons vak die de volle tachtig minuten ´Sheep Shaggers!!´ riep naar een groepje Australische vrouwen. Maar hij was ook echt de enige. Om me heen sprak de rest er schande van. Ze zouden eens naar De Kuip moeten komen, dacht ik.

Vaak wordt rugby als voorbeeld aangehaald voor voetballers over hoe zich te gedragen op het veld. In deze sport zie je geen schwalbes, nauwelijks opstootjes en het oordeel van de scheidsrechter is heilig, bij elke vorm van misbaar kun je naar de kant. Wat betreft naast het veld is het misschien nog wel een groter voorbeeld voor hoe supporters zich zouden moeten gedragen.

Dit weekend las ik met stijgende verbazing het stuk in het AD over de precieze toedracht van de problemen rond de wedstrijd tegen Kozakken Boys. Op de plek waar deze alinea staat had ik nog wat meer geschreven over hoe verrot de voetbalwereld soms is, maar wat de spelers van Kozakken Boys hebben gedaan slaat echt alles. Voetbal is voor mij nog altijd de mooiste sport, maar het kan wel een dosis rugby gebruiken. Een hele grote dosis ben ik bang.


Stefan Koelewijn