gemaakt op : 03 sep. 2014

Keepers(trainers), vakidioten of gek?

In alles is hij apart, een einzelgänger. Velen zien hem als een buitenbeentje en sommige vinden zelfs dat we zonder kunnen. En trainers weten veelal niet hoe ze te coachen. We hebben het over de mannen onder de lat, de keepers.

Het is ook de reden dat coaches het werk met de goalies uit handen geeft, aan de specialist: de keeperstrainer. Ook dat zijn aparte gevallen binnen het trainerskorps, gedoemd om vaak apart te trainen van de groep. En toch moet hij van alle markten thuis zijn, zich verdiepen in alle facetten van het voetbal en is dus aardig allround. Een soort van assistent-trainer dus.

Maar terug naar de keeper of zoals sommige het zeggen: de gekken van het voetbal. Gek maar waarom? Omdat je onbevreesd bent? Omdat je voor de benen van een speler duikt? Omdat je meer mag dan de rest? Omdat ze wel eens verzaken? Of weer eens niet luisteren? De keeper is in mijn ogen tegenwoordig nog kwetsbaarder dan de rest van de spelers, omdat zijn takenpakket sterk is uitgebreid. In de loop der jaren zijn voor de mannen onder de lat immers nogal wat regels gewijzigd. Met als doel: dat er meer gescoord kan worden. Een keeper moet coachen, anticiperen, tweebenig zijn, kort en lang positiespel kunnen spelen en een gebied van 60 meter kunnen bestrijken. Geef een middenvelder deze kwaliteiten en je hebt een topper.

Het belangrijkste doel van de keeper is zijn doel schoon houden. Waarbij een keeper dus wel over de bovenstaande capaciteiten moet beschikken. En ze moeten zich dus blijven ontwikkelen, wat ze aan de hand van de keeperstrainer doen. Die ook een hele andere rol heeft dan vroeger. Je moet je goed verdiepen in hoe een team speelt, wat zijn de behoeften en hoe ga je om met dode spelmomenten. Daar past een keeperstrainer de keepers op aan. Kies je voor de anticiperende keeper (De Duitser Neuer of Jasper Cillissen) of een reactiekeeper (Casillias, Ochoa, Navas)?

Eerlijk gezegd, raak ik niet snel uitgepraat over het keepersvak. Het is een prachtig specialisme. En ik ben blij dat bij SV Spakenburg van diezelfde vakidioten lopen die zich dit eigen willen en kunnen maken. Daarvoor is een goed samenspel tussen hoofdcoach, assistent-trainer en technische commissie nodig! Belangrijke voorwaarden die we bij SV Spakenburg hebben geschapen.

Alle vakidioten, veel succes dit seizoen!

Remko van Lopik
Keeperstrainer A-selectie