gemaakt op : 25 nov. 2014

KNVB vermoordt zaterdagmiddaggevoel!

Over de mogelijke komst van de Landelijke Divisie is al veel gezegd. Over de licentie-eisen, het aantal contractspelers, de belofteteams waartegen gespeeld moet worden etc. wil ik het nu maar niet hebben. Ook niet over de nonsens van de KNVB dat de kwaliteit van het TOTALE voetbal door de nieuwe competitieopzet beter wordt. Hoezo? Het totale voetbal is meer dan die paar topclubs met hun belofteteams, die als enige baat hebben bij deze opzet.

Over de kwaliteit van de financiën kan de KNVB het trouwens nooit hebben. Kijk daarvoor alleen even naar veel clubs in de Jupiler League. En de amateurs moeten in eenzelfde drijfzand springen? De KNVB vraagt de amateurs eigenlijk om onverantwoorde risico’s te nemen.

Zaterdag 29 november a.s. mogen leden van de Verenigingsraad Amateurs stemmen over de nieuwe piramide. Ik hoop – en dat mag je ook verwachten – dat ze de belangen van de amateurs behartigen en kritische vragen stellen. Waarom vragen? Omdat het plan van de KNVB te veel vraagtekens en open eindjes kent. Zeker voor de amateurs. Waar zeg je dan ‘ja’ tegen, vraag ik me af. Ja, tegen de nieuwe competitieopzet? Dat betekent dat de zaterdagmiddag niet meer heilig is voor voetbalclubs als HHC Hardenberg, Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels, Spakenburg en noem al die roemrijke clubs maar op.

In plaats van die zaterdagmiddag moeten de clubs naar verwachting vaker in de avonduren gaan spelen en op termijn ongetwijfeld wedstrijden doordeweeks. Dat gaan clubs in de portemonnee voelen. De kantine-inkomsten zullen substantieel lager gaan uitvallen, die juist belangrijk zijn voor de totale begroting. Gevolg: minder budget en dus minder kwaliteit op het veld. Dat is geen kwaliteitsimpuls, beste KNVB.

Los daarvan, en misschien nog wel het ergst van alles, neemt de KNVB het zaterdagmiddaggevoel af van duizenden mensen in Nederland. Dat gevoel dat je na de wedstrijd gezellig een biertje drinkt met voetbalvrienden, een broodje kroket neemt en daarna huiswaarts keert naar de vrouw des huizes.

Een traditie voor duizenden voetballiefhebbers wil de KNVB om zeep helpen. Onder het mom van een betere kwaliteit voor het totale voetbal. Om verschrikkelijk boos van te worden!

Johan Petersen
PR SV Spakenburg