gemaakt op : 08 apr. 2014

Kwaliteit voor kwantiteit

Ik ben nu zo’n acht weken jeugdvoorzitter van SV Spakenburg. Na een kleine twee maanden kan ik stellen dat ik het bijzonder leuk vind om te doen. En zeker voor de Blauwe vereniging, ook al kost het me veel meer tijd dan ik had ingeschat. Er is veel te doen, waarbij het speerpunt ligt op het bouwen van een goede piramide.

Die piramide begint bij het leggen van een stevig en groot fundament, oftewel de F-pupillen. Die basis moet goed zijn, om vervolgens zoveel mogelijk spelers te behouden voor een gezonde ABC-afdeling. Om hierin te slagen zullen we moeten investeren in: goede randvoorwaarden en goede trainers om de jeugdspelers progressie te laten boeken. Is zo’n gezonde piramide bouwen eenvoudig? Helaas niet. SV Spakenburg heeft in Nederland dan wel een grote naam, maar op jeugdgebied hebben we te maken met een aantal uitdagingen.

Allereerst het feit dat we uit een relatief kleine vijver moeten vissen met drie verenigingen binnen de dorpsgrenzen. Daarnaast is ons standpunt dat we niet te veel spelers van buiten het dorp willen halen om bij ons te komen spelen. Ander punt is het ‘geweld’ van bulkverenigingen in Amersfoort, die ons platwalsen met soms 20 E-elftallen. Als u bij Roda’46 uit Leusden bent geweest, weet u wat ik bedoel; dat je op veld 10 kunt komen te staan, waarvoor een fikse wandeling is vereist. Tot slot is de wereld ook veranderd. Als klein kind ging ik naar school, daarna was het voetballen op straat. Zo simpel was het. Nu voetballen kinderen ook, maar dan op de Playstation.

Kortom, in kwantitatief opzicht groeien is absoluut uitdagend te noemen. In kwaliteit niet, omdat we dat zelf in de hand hebben, ook met minder spelers in ons arsenaal. Een belangrijk facet daarbij is dat we de uitstraling van de club beter moeten benutten om ook de jeugd te versterken. Voormalig eerste-elftalspelers Sylvester Koelewijn en Niek van Twillert zetten zich daar samen met anderen nu al hard voor in. Dat is volgens mij ook het juiste recept. Spakenburg heeft een unieke uitstraling, kent ongelooflijk veel vrijwilligers, herbergt het karakter van de Spakenburger en biedt veel faciliteiten en mogelijkheden dankzij onze sponsoren.

Ondanks de uitdagingen ben ik positief gestemd. Ik zie nu bijvoorbeeld van dichtbij het enorm aantal vrijwilligers dat zich dag in dag uit inzet. Zo’n trip als van de Blue Youngsters wordt binnen een paar dagen in elkaar gedraaid, wat voor een geweldige uitstraling zorgt. De Jeugd Technische Commissie die keihard aan het werk is om teams voor volgend jaar weer ingedeeld te krijgen en te voorzien van trainers, en ook belangrijk: leiders.

Wat dat laatste betreft kunnen we als voetbalvereniging overigens ook nog wel wat leren van hockey. Twee van onze vier kinderen hockeyen in Baarn (een ander speelt in de D1 van de Blauwen en de jongste zoon van drie zal ongetwijfeld ook op voetbal gaan). Maar bij hockeyvereniging BMHV wordt van alle ouders verlangd dat ze op de een of andere manier meehelpen binnen de vereniging. Gewoon een klein steentje bijdragen. Persoonlijk vind ik dat een prima en ook reële insteek. Kortom ouders, als u zin heeft om met ons mee te bouwen aan een mooi SV Spakenburg voor de jeugd, kom maar op!

Gert Berendse
Jeugdvoorzitter SV Spakenburg