gemaakt op : 07 nov. 2014

Mantel der liefde

Als stewards trachten we een steentje bij te dragen om wekelijks een feestje voor de voetballiefhebbers mogelijk te maken. Dat betekent dat we regelmatig de mantel der liefde hanteren om een kleinigheidje toe te dekken.

De mantel der liefde is er eentje die past voor een zachtmoedige geest. Aan de andere kant mag en zal deze ook niet alles bedekken. Wij als stewards gebruiken die mantel vaak als iemand voor het eerst in de ‘fout’ gaat. Een boze blik of tactische opmerking heeft dan net zo veel effect als een ordemaatregel door het bestuur. Sterker, soms heeft dit zelfs meer effect als een bestuurlijke maatregel. Waarom? De ‘dader’ heeft het gevoel gematst te zijn en in het krijt te staan bij zijn stewards. Het betekent dat je als stewards een ingang hebt bij een groep supporters om hen te sturen in de gewenste richting.

Een ander gebruik van deze mantel duikt af en toe ook op; het toedekken van eigen falen. Helaas zijn er talloze voorbeelden hiervan te vinden, zowel op de voetbalvelden als in het maatschappelijke leven. Een bekend fenomeen is dat een incident in de media veel aandacht krijgt. Om daar snel de aandacht van af te willen leiden wordt een publiciteitsoffensiefje gestart om de aandacht te verleggen naar een andere gebeurtenis. Lukt dat, dan ontstaat een relletje over de andere gebeurtenis en verdwijnt het eerdere incident naar de achtergrond.

Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig. Met wat eenvoudige boerenlogica, kun je een redelijk compleet plaatje maken. Was er enkele weken geleden echt maar één schreeuwlelijk nodig bij een voetbalwedstrijd om een ervaren scheidsrechter te doen besluiten de wedstrijd tijdelijk te staken? Had dat niet op een andere wijze opgelost kunnen worden? Laten we duidelijk zijn: hooligans een podium bieden mag nooit, maar af en toe een kritische vraag stellen kan geen kwaad.

Zoals ik al begon; elke zaterdag is het de bedoeling dat het op alle voetbalvelden een feestje is. Als stewards doen we er alles aan om dat mogelijk te maken voor die duizenden voetballiefhebbers.

Leon Rietveld
Stewardscoördinator