gemaakt op : 08 jun. 2014

Mas que un club!

Mas que un club!

Het is een broeierige zaterdagavond, juni 1985. Frits van Dijk versiert die avond een penalty in een wedstrijd die Spakenburg in haar rijke historie nog niet vaak heeft gespeeld. Uit tegen DHC, gecoacht door oud-Feyenoorder Guus Haak, wordt keurig 2-2 gespeeld in een ambiance die destijds ongekend was. Liefst 12.000 toeschouwers omzoomden het sportpark, Peter Kuis was die avond onnavolgbaar.
 
Een kleine overwinning is vervolgens op een kolkende Westmaat voor beide ploegen genoeg om de algehele titel op te eisen. Joop van de Groep, de schaduw van superspits Peter Menheere, ontfermt zich over dit buitenkansje en schiet hem strak tussen paal en staander: 1-0. Vervolgens ontspint zich een toneelspel waarbij Shakespeare geen flater zou slaan. De KNVB besluit diezelfde avond nog dat Spakenburg algeheel amateurkampioen is. Ja, toen wisten de heren uit Zeist wel snel beslissingen te nemen. Dat was toen.
 
Nu, 29 jaar na dato, herhaalt Spakenburg die prestatie. Na de dik en dik verdiende 4-1 in Spakenburg, wordt met kleine cijfers verloren van de elitaire club AFC: 3-2. Spakenburg is weer de beste van het hele land. Toegegeven, de ontlading in Volendam was denk ik tien maal groter, maar als je een tegenstander bij de keel grijpt, moet je doordrukken. Oftewel: opeisen die landelijke titel!
 
Alle scenario's worden vervolgens uit de kast gehaald, van huldiging in de Hongdehemel tot aan dj Wouter op het plein voor de kantine. Totdat zich een drama voltrekt. De spelersbus glijdt op het dijkje langzaam naar beneden. Supporter en vrijwilliger pur sang Jaap van Ome Piet, komt onder de spelersbus klem te zitten. Spelers, staf en veel andere mensen weten niet wat ze zien en moeten dit als traumatisch hebben ervaren.
 
De huldiging met de vele botters wordt gecanceld. Voorzitter Marc Schoonebeek betreedt het podium dat eigenlijk bedoeld was voor de spelers en staf. Hij vertelt de aanwezigen dat alle festiviteiten gepland voor die avond geen doorgang vinden. Wat daarna gebeurt, beschouw ik als een bizar hoogtepunt in een toch al bizar seizoen. Zwijgend applaudisseert een kleine duizend man als antwoord op de woorden van de voorzitter. Het blijkt maar weer eens dat voetbal de belangrijkste bijzaak in het leven is.
 
Spakenburg heeft mijn inziens de juiste beslissing genomen door op deze manier te handelen.
 
Jaap, beterschap en sterkte!
 
En eens te meer blijkt maar weer: Mas que un club! Spakenburg is meer dan een club!
 
 
Tijmen Beekhuis
 
 

Noot van de redactie:
 
Omdat veel mensen getuigen zijn geweest van het ongeval, kunnen wij ons voorstellen dat er behoefte is om hierover te praten en te verwerken. Samen met de gemeente Bunschoten-Spakenburg organiseert SV Spakenburg daarom een bijeenkomst voor slachtofferhulp. Meer info of aanmelden kan bij onze secretaris Gert van Dijk: 06 – 504 06 569