gemaakt op : 15 apr. 2014

‘Pimp my parc!’ oftewel ‘de sjoònmaok op maondeg’

Zo, de kop is er weer af, verzucht menigeen na de eerste werkdag van de nieuwe week. Dit geldt overigens minder voor hen die uit het arbeidsproces zijn en waarvan wij als Spakenburg juist baat hebben, hulde aan al die noeste werkers op de club!

Naast het wekelijkse zaalvoetbalpartijtje en het hardlopen bij ‘Waarheen gaat gij?’, word ik ergens in het voorjaar op de tennisclub bij mijn wekelijkse partijtjes op de baan altijd steevast geconfronteerd met de oproep ‘Pimp my parc!’

Wat is het dan geweldig mooi om te zien dat bij onze blauwe club dit gewoonweg iedere maandag een vast onderdeel is waarvoor nooit een aparte oproep de deur uit hoeft. En aan het eind van de ochtend ruikt het op ons sportpark al weer okselfris, heerlijk om te zien hoe alles weer is ‘opgepimpt’: kantine, tribune, sporthalbar, sponsorhome, kleedkamers, enz. Complimenten aan de ploeg van ongze Gârrit!

Hoewel ik soms ook mijn gezicht wel eens laat zien, ben ik geen vaste waarde om te ‘pimpen’ (‘pimpelen’ ligt mij beter).

Al met al is het voor onze leden daarom een genot om gedurende de rest van de week een bezoek te brengen aan ons complex, gebruik te maken van de bar, de tribune, het toilet en niet te vergeten de ‘sjòne’ douche. Om het belang hiervan te onderstrepen, ga ik op dit laatste wat dieper in.

Een douche is een omlaag gerichte bundel van dunne waterstralen die zich verdelen in waterdruppels en zich in een vrije val bevinden. U kent dit fenomeen toch wel? Als sporter moet je vaak douchen en zoals ik al zei ken ik daarom de douche van Quo Vadis, De Bicker en Spakenburg op m’n duimpje. Je zou er bijna over na gaan denken alleen maar ergens anders te douchen om de waterkosten thuis te verminderen.

Welnu, de douche bij onze blauwen is prima, met name na ‘de sjòonmaok op maondeg’ zorgt de altijd acceptabele stroom water in combinatie met de pico bello kleedkamer voor een dikke voldoende.

Als ervaren doucher buiten de deur heb ik ze wel eens minder gezien. Want niets is er vervelender dan een smerige en slecht functionerende douche, vooral na een nederlaag. Koud water en een dun straaltje zijn dan de grootste bronnen van ergernis. U kent ze wel, die straaltjes waar je een kwartier onder moet voordat je het sop van je hebt afgespoeld.

En daarom bij deze tegelijk een oproep aan al onze leden om de doucheruimtes, incl. kleedkamers, na gebruik altijd netjes achter te laten. Doen hoor!

Dan is het voor iedereen en voor mij een genot om weer met mijn washandje onder de douche te kunnen staan. Overigens geen gemeengoed, want het gros, ik denk ruim 80%, heeft geen washandje bij zich. Ik wel, ik kick erop, van huis uit meegekregen, ga zelfs terug als ik merk dat ik het vergeten ben. Het hoort thuis in mijn sporttas, zeg maar een soort standaarduitrusting. Zelfs op vakantie gaat ie mee in mijn koffer. Geldt ook voor mijn twee flacons, shower gel en shampoo, die ook gewoon op mijn verlanglijstje thuishoren, al is het alleen maar als hint voor de kleinkinderen.

Wat een schoonmaakgebeuren dus allemaal in je kan oproepen…. Daarom pleit ik er voor om ons ‘leger des dweils’ op maandag niet in de kou te laten staan, maar, waar mogelijk, de helpende hand te bieden. Dit alles om te voorkomen dat het in toekomst een koude douche wordt!

Gert van Dijk,
secretaris SV Spakenburg.