gemaakt op : 22 jul. 2016

RAL 9005

IMG_4686.JPGEens in de zoveel tijd is het zaak om de buitenboel bij te houden. Gelukkig heb ik op de bovenste verdiepingen alle kozijnen van kunststof dus beperkt de schilderbeurt zich tot slechts de begane grond. Iedere keer als ik eraan begin, ontkom ik er niet aan om aan Jaap de Schilder te denken. Toen ik mijn huidig onderkomen kocht, regelde mijn wijlen schoonvader Sieuwert, Jo en Jaap voor het schilderwerk. Het was voor hun de laatste "zo zo" klus voordat ze definitief voor zichzelf zouden beginnen en eenmaal als startend zelfstandig ondernemer wordt het lastig een klusje zwart aan te nemen. Vanaf dat moment, voorjaar 1992, ben ik de familie van de Groep eigenlijk nooit meer uit het oog verloren.


Toen ik in 1993 op initiatief van Henny Lee jeugdtrainer ben geworden, kreeg ik een geweldige D1 lichting met daarin Ruben van de Groep. Rechtsback met terriƫr achtige trekjes maar buiten het veld ongelofelijk sociaal. Een familietrekje, eigenlijk van twee kanten ingegeven want Ruben's moeder, Tiny, is er ook een waar het hart op de juiste plaats zit. Ondanks het feit dat Jaap net was gestart als eigen baas, kon je altijd een beroep op hem doen voor wat betreft vervoer. Later is Jaap ook nog elftalleider geweest en niet alleen van het team van Ruben, ook die van broer Gerrit.


Toen de zonen volwassen waren en redelijk op eigen benen stonden, legde Jaap zich toe op de horeca. Menig uur heeft hij bij Spakenburg gesleten in de rol van gastheer en vrouw Tiny als gastvrouw en die rol vulden ze samen perfect in. Ik ken eerlijk gezegd geen mens die ooit een kwaad woord over Jaap en Tiny heeft gesproken.


Donderdagochtend vernam ik op mijn vakantieadres via twitter dat Jaap overleden is na een slopende ziekte. Ongetwijfeld zal hij thuis wel eens geklaagd hebben of aangegeven helse pijnen te hebben. Als je Jaap dan weer tegenkwam, vaak bij de Blauwen, ging het prima met hem. Waar hij die opgewektheid en positivisme vandaan haalde is buitengewoon bewonderenswaardig en daar kunnen heel veel mensen een voorbeeld aan nemen.


In januari hebben wij met Vakkie D nog een pre match bij Jaap thuis gehad, gekocht op de veiling. Wat een geweldige, ongedwongen middag hebben wij daar gehad en Jaap genoot ook zichtbaar daarvan.


Als club verliezen wij meer dan een erelid en als ultiem eerbetoon zou ik eigenlijk de hele boel in RAL9005 moeten schilderen.


Tijmen Beekhuis.