gemaakt op : 23 feb. 2016

Rendementen uit het verleden…

Het heeft er alle schijn van dat op 9 april a.s. de voorlopig laatste derby wordt gespeeld tussen rood en Blauw. De buurman lijkt de boot richting de Tweede Divisie namelijk echt te missen. Daardoor wordt Spakenburg straks de enige amateurclub in Nederland die altijd op het hoogste amateurniveau heeft gespeeld.

Dat Spakenburg waarschijnlijk straks nog de enige amateurclub is die altijd op het hoogste niveau heeft gespeeld, is niets meer dan een leuk statistiekje. Het zegt iets over het – roemrijke – verleden van de Blauwen, over het heden, maar niks over de toekomst. Zoals ze bij beleggingen zo mooi zeggen: rendementen uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Zo is het. Als supporter van Feyenoord kan ik natuurlijk koketteren met het feit dat ‘we’ als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 hebben gewonnen. Mooi, maar in het heden springen soms de tranen in mijn ogen in de Kuip. Dat vergeelde plakboek zou ik graag eens inruilen voor een glansperiode in Rotterdam.

Niets is zo opportunistisch als de voetbalwereld. Nou ja, behalve de politiek. Ook daarin telt dat het verleden niets meer is dan historie. Daar koop je niks voor, behalve dan dat je van het verleden kunt leren om in de toekomst niet dezelfde fouten te maken. Of je vindt er nog een klein beetje troost, omdat het hier en nu nogal tegenvalt. Dan kijk je met weemoed terug, om vervolgens enkele tellen later weer het besef te voelen van de realiteit.

Met de Blauwe realiteit is weinig mis. Een filmproductiemaatschappij gaat binnenkort bij ons een pilot draaien, omdat ze de faciliteiten op de Blauwe zijde van de Westmaat uitstekend vinden. Een andere werkelijkheid is dat Spakenburg TV aan een enorme opmars bezig is met een enthousiaste groep (jonge) vrijwilligers, die ons met creativiteit en passie steeds meer zullen gaan verrassen. Ook anno 2016: Tim van Halteren en Armend Selimi, twee A-junioren die doorstromen naar de A-selectie. Twee spelers die momenteel samen met hun teamgenoten hard op weg zijn om met de A1 kampioen te worden. De groei van de jeugdafdeling, ook al zo’n mooie realiteit. Het eerste elftal dat bij winst op Katwijk zich meer dan nadrukkelijk mengt in de titelrace. Een derde titel in de Topklasse zou prachtig zijn. En dan nog de Blauwe vrijwilligers die van alles doen voor hun club. Fantastisch.

Natuurlijk zijn er ook punten ter verdere verbetering. We zouden SV Spakenburg niet zijn als daaraan niet hard wordt gewerkt, onder het motto: samen werken, samen bouwen, hand in hand voor onze Blauwen.

Over enkele maanden gaan we met z’n allen het 85-jarig bestaan van de club groots vieren. In het besef dat de Blauwe vereniging bruist en springlevend is. SV Spakenburg heeft 85 jaren vol mooie historie beleefd en kent een toekomst vol vertrouwen. Met of zonder derby.

Johan Petersen