gemaakt op : 21 aug. 2014

Salim

Salim


Salim Amerzgiou en Youp van 't Hek hebben iets met elkaar. Dat zou je op het eerste oog niet zo snel zeggen maar toch is het zo.


Tijdens de uitwedstrijd met Sparta Nijkerk A1 bij het altijd lastige Vaassen medio 2002 liet ik hem na afloop van de met 0-8 gewonnen wedstrijd een fragment horen van een conference van Youp van 't Hek. Het ging over de ex-vrouw van Youp die hij van alles en nog wat toewenste en afsloot met de paradoxale woorden: "Kom toch bij mij terug". Zelden heb ik iemand zo lang zien lachen als Salim toen die gedenkwaardige middag. Tranen biggelden over zijn nog jeugdige wangen, tranen van puur plezier. Alleen dat aanzicht al, gaf mij meer voldoening dan de humor van Van 't Hek of de eclatante overwinning eerder die middag.

Salim was in de jeugd van Sparta een toptalent en speelde als eerstejaars in de B1 tijdens de voorbereiding en aan het begin van de competitie de achterhoede van menig tegenstander werkelijk helemaal stuk. Heel snel(in september al) heb ik er bij Sparta op aangedrongen om deze parel direct over te hevelen naar de A1 hetgeen ook geschiedde. Daar hebben beide partijen geen spijt van gehad. Het gaat mij te ver om mijzelf de ontdekker van Salim te noemen want dat is natuurlijk onzin. Hij heeft het echt volledig op eigen, technische kracht gedaan aangevuld met een tomeloze inzet en dito instelling.


Eind november 2007 op een vrijdagavond belde hij mij met de mededeling dat hij die avond rond was gekomen met Spakenburg. Dat seizoen was hij basisspeler van Sparta Nijkerk en hevig verwikkeld in een kampioensrace met Vogels en, jawel, Spakenburg. Iedereen weet dat Spakenburg dat seizoen aan het langste eind trok mede door de inzinking van Sparta in de beslissende fase van de competitie. Salim beloofde mij destijds dat er nog meer titels zouden volgen. Ik mag concluderen dat hij gelijk heeft gekregen want in 2012 en 2014 waren wij de beste van de Topklasse. Saillant detail: Het jaar dat wij op het nippertje aan degradatie ontsnapten, speelde Salim ook in het blauw/wit alleen de club heette toen FC Lienden.

Dit seizoen is deze klasbak andermaal te bewonderen op de Westmaat en mogen wij wel spreken van een prima huwelijk tussen Salim en onze club. Toentertijd, bij Sparta A1, heb ik hem vanwege zijn hele doen en laten menigmaal in zijn oor gefluisterd: "Jij zou een hele goeie Spakenburger kunnen zijn", en daar was niets paradoxaals aan.


Tijmen Beekhuis