gemaakt op : 27 jan. 2016

Scheidende wegen

Gertjan Verbeek zei na een slechte seizoensstart bij Feyenoord dat je eigenlijk pas voorzichtig conclusies mag trekken als een derde van de competitie gespeeld is. Aangezien de Topklasse er bijna voor twee derde opzit, wil ik al iets minder voorzichtige conclusies trekken.

Het zal u niet ontgaan zijn dat het bij onze buren niet zo lekker loopt en dat ze zomaar eens de boot van de Tweede Divisie kunnen gaan missen. Ik heb al veel verschillende opmerkingen gehoord over de situatie die zich na de zomer voor kan doen; variërend van: ´´Zijn we eindelijk van ze af!´´ tot ´´Jammer dat ze het niet gaan halen, zo´n club hoort er toch bij.´´

Ik heb dit weekend even nagedacht over wat de sportieve toekomst gaat brengen en ben daarbij uitgegaan van het scenario dat de gemeente Bunschoten één club in de Tweede Divisie heeft. Sterker nog, als Vogels het alsnog haalt, zou het de beste comeback zijn sinds Lazarus. De meeste mensen die Vogels er graag bij hebben volgend jaar noemen daar twee redenen voor; 1. Geen derby meer! Dat is toch jammer!? 2. Geen derby meer! Dat is toch jammer van alle extra inkomsten die bij elkaar gedronken wordt!?

Ja en nee. De clubs staan dan weliswaar bekend om hun onderlinge clashes (saillant; de kop van de webpagina over de Tweede Divisie wordt gesierd door een foto uit de derby) maar daar is de sjeu zo langzamerhand ook wel een beetje vanaf. De laatste jaren is het geen directe titelstrijd meer voor beide ploegen en komen er naar mijn mening net te veel toeristen op af. Daarbij komt dat wanneer er een paar jaar niet tegen elkaar gespeeld wordt, de daaropvolgende derby wél weer onder echte hoogspanning komt te staan, zie de derby's van 2002-2003.

Je kan ook niet zeggen dat de rest van de competitie bleek afsteekt tegen de clubs uit ons dorp. Katwijk, Hardenberg en Kozakken Boys zijn ook leuke clubs die gewaagd zijn aan Spakenburg (of zelfs beter). Met andere woorden; de spanning in de competitie valt niet weg als de rooien er niet bij zijn. Toen Rangers in Schotland omviel in 2012, lieten ze een (sportieve)leegte achter in de competitie, dat is hier niet het geval.

Dan rest het gat-in-budget-argument. Beide clubs lopen inkomsten mis wanneer ze niet tegen elkaar spelen. Dit probleem lost zich vanzelf op; Spakenburg stoomt natuurlijk gelijk door naar het linkerrijtje van de Eredivisie waardoor sponsoren in regio ook meer geïnteresseerd raken in reclameborden/skyboxen op de Westmaat - aan de blauwe kant welteverstaan. Zo snel als het gat ontstond is het dan ook weer gevuld.

Of, we doen het zoals de twee Argentijnse grootmachten Boca en River Plate deden om meer inkomsten te generen; er komt een vriendschappelijke derby! Er is wel een klein risico, zo´n wedstrijd zou net zo kunnen aflopen als de ontmoeting tussen deze twee Argentijnse clubs eerder deze week; 40 overtredingen en 5 rode kaarten… dan ben je de winst zo weer kwijt aan boetes. Is het toch de KNVB die het laatste lacht.

Stefan Koelewijn