gemaakt op : 31 aug. 2016

Six o´clock rock!

Een paar jaar geleden verbleef ik een tijdje in het zuiden van Afrika. Omdat ik er niet van uitging op korte termijn nog eens in die hoek van de wereld terecht te komen besloot ik wat rond te reizen daar. Vanuit standplaats Pretoria reed ik naar de hoofdstad van Mozambique om van daaruit eens te gaan kijken bij wat toen het nieuwe optrekje van onze koning zou worden aan de witte stranden in de omgeving van Inhambane. Kaart erbij, route uitstippelen en gaan!

Met die kaart maakte ik een verschrikkelijke beginnersfout. Op een platte kaart lijken landen die niet rond de evenaar liggen veel groter dan ze zijn en landen op de evenaar veel kleiner. Er ontstaat een vertekend beeld. Zo zou je bijvoorbeeld China, India én de VS kwijt kunnen op het Afrikaanse continent. En dan blijft er nog ruimte over voor een middelgrote woestijn! Het is gigantisch.

De open ruimtes zijn groter dan het oog kan waarnemen, de wegen zijn eindeloos. Men tankt bij elke pomp die onderweg te vinden is omdat je anders simpelweg stil komt te staan.

Het gevolg van deze ervaring was dat, eenmaal terug in Nederland, alles dichtbij lijkt te zijn. Groningen? Net wat verder dan de supermarkt! Hoek van Holland? Geef me 5 minuten en ik ben er!

Zo was ik zaterdag ook in een zucht en een vloek op het sportpark van De Treffers. De terugweg leek nog sneller te gaan met een vrijwel lege autobahn voor de wielen.

Er werd voor het afgelopen weekend -met name op internet- behoorlijk wat geklaagd over de speeltijd van de wedstrijd in Groesbeek. Te laat voor een wedstrijd in een plaats te ver weg. Wat mij betreft onbegrijpelijk. Ik was op tijd terug om nog boodschappen te doen, een verjaardag te bezoeken en - als ik ze had gehad - m´n kinderen op bed te leggen.

Nogal wat vis- en koekboeren moeten regelmatig een wedstrijd van Spakenburg missen omdat ze op de markt staan óf nog onderweg zijn van die markt. Ik denk dat ook voor hun een late aftrap gunstig zou zijn. 6-uurs wedstrijden een vloek? Nee, eerder een zegen!