gemaakt op : 05 nov. 2015

Stewards

Onlangs hebben we weer ons team mogen versterken met een nieuwe steward. Het staat buiten kijf dat we hier weer heel blij mee zijn.

Maar hoe word je nu eigenlijk steward? Moet je daarvoor gevraagd worden of kun je je daar gewoon voor opgeven? Bij ons is dat heel simpel, je loopt naar een steward toe en je geeft daarbij aan dat je misschien wel steward wilt worden. Dat maakt je dan nog niet meteen steward. Niet iedereen is overal geschikt voor dus volgt eerst een kennismaking. Je wordt uitgenodigd om een middag tijdens een thuiswedstrijd met de hoofdsteward mee te lopen. Vanaf de briefing voorafgaand aan de wedstrijd, een rondleiding tijdens de wedstrijd tot de debriefing na afloop.

Opvallend daarbij zijn de reacties na afloop van zo'n meeloopdag. Het meest gehoord zijn: Ik wist niet dat jullie zoveel deden. Je ziet de dingen ineens op een hele andere manier: “Ik dacht altijd dat je groot en sterk moest zijn.” Ook voor ons als stewardorganisatie is dit eigenlijk goede en interessante informatie.  Zijn we echt zo onzichtbaar op plaatsen waar we dat ook willen zijn? En doen onze kaartcontroleurs zo netjes hun werk dat ze niet eens opvallen?

Stewards vind je overal op het complex terug en als je dat koppelt aan wat er in een briefing gezegd wordt, dan ga je die zaken ineens heel anders zien. Een rondzwervend glas wordt dan plotseling een gevaar. Rivaliteit een risico en de stadionklok een wekker. Zeker, we hebben een aantal stewards die voldoen aan het plaatje van grote sterke kerels, maar er zijn ook kleinere maten stewardjassen dan XXL en ook daar staat nog steeds de titel ‘steward’ op bedrukt.

Stewarding is wat dat betreft net voetbal, met elf grote sterke verdedigers win je geen wedstrijden. Een team stewards draait eveneens om meer dan allen de nul (incidenten) te houden. Mensen verwachten meer van een topploeg op het veld en mogen dat ook verwachten van de topploeg rondom het veld. Er is dus altijd ruimte voor een goede man of vrouw.

Erwin de Graaf   Veiligheidscoördinator
Leon Rietveld    Stewardscoördinator