gemaakt op : 08 jul. 2014

Team

Het woord wat voor mij het jaar 2014 omvat op sportgebied is Team. Maar wat is een Team? En wanneer ben je een Team?

Afgelopen seizoen was ik trainer van de D3, een groep met heel veel talent, maar bovenal een lichting die een hechte vriendengroep is geworden. Dat vind ik de basis voor succes!

In een Team moet iedereen het naar zijn zin hebben. Graag naar het veld komen voor een training of een wedstrijd. De basis is dat je elkaar respecteert, positief coacht, maar bovenal elkaar alles gunt en willen vechten voor elkaar als Team. Met als doel beter en beter worden en op de wedstrijddag de 3 punten. En vervolgens staand onder de welverdiende waterstraal na een match elkaar aankijkend. Dan maakt het niet uit of je hebt gewonnen, gelijk gespeeld of verloren, als je met z’n allen weet dat je er als Team alles aan hebt gedaan. Dan mag je ook een grote kans missen, een blunder maken of in eigen goal schieten. Omdat je teammaten weten dat je er alles aan hebt gedaan, valt er niks te verwijten. Gewoon, de volgende keer beter!

Spakenburg 1 heeft het dit jaar al uitstekend verwoord op het veld door na een prachtige strijd tegen GVVV in Volendam  voor de 2e keer in 4 jaar tijd de Topklasse titel te pakken, en om voor het eerst sinds 1985 weer door te stomen naar de landstitel.

Ongelofelijk als je bekijkt waar we vandaan komen. In het seizoen 2012-2013 nog spelend als los zand, waarbij het individu vaak boven het teambelang ging. We hebben kunnen zien waar naar het bijna geleid heeft; de bijna dramatische afloop in Rijssen kennen we. Hoe anders is het een seizoen later. Met 17 nieuwe spelers, maar allen met een winnaarsmentaliteit en bovenal denkend in het teambelang. Het plezier straalde er weer vanaf bij de spelers aan de hand van Jochem, Melrik, Remko en teammanager Ruth. Alles geven voor elkaar en voor de club! Prachtig verwoord door captain Niek Ripson op een bomvol Blauw Spuiplein en later bij de haven.

En nu zien we hetzelfde bij het Nederlands elftal, ‘Oh oh oh Louietje, Louietje, in elke droom komt hij voorbij. De Oranjekoorts is volledig toegeslagen in ons voetbalgekke land(je) als je ons tegenover Duitsland, Argentinië, of Brazilië zet. Vooraf had niemand het voorspeld. Had je dit wel ingevuld in je WK-poule, dan werd je voor gek verklaard.

De mensen die zich voetbalanalisten noemen hebben op de momenten dat ze de kans kregen Louis van Gaal en zijn technische staf beledigd. Ik denk dat een type als Johan Derksen diep in zijn hart hoopt dat Nederland geen wereldkampioen wordt. Maar waarom zou dat niet gebeuren? Niet is onmogelijk, kijk naar onze mooie Blauwe vereniging.

Overigens, die man met die snor is natuurlijk totaal niet meer serieus te nemen. Van Gaal is een topcoach en met een missie bezig. Hij beseft dat de sfeer in het Team goed moet zitten. Alle spelers volgen in een denkbeeldige polonaise, zoals Brazilië het veld betreed, zijn magistrale uitgedachte ideeën. Alle neuzen dezelfde kant op, strevend met z’n allen (dus 23 spelers) en technische staf naar het hoogst haalbare. Als Team naar dat ene doel: wereldkampioen.

De ingrediënten voor Succes is samen te vatten in één woord: TEAM.
 

Raoul Hartog