gemaakt op : 13 jan. 2015

Van vereniging naar bedrijf

Ja, we komen er niet meer onderuit. De invoering van de Tweede Divisie gaat er nu echt voor zorgen dat er een verbinding komt tussen het amateurvoetbal en het profvoetbal.

Iedereen weet dat dit veel veranderingen met zich mee brengt. Een amateurclub is een vereniging die wordt gedragen door haar vrijwilligers. Een profclub is een bedrijf met medewerkers en wordt gerund door een directie. Een vereniging straalt gemoedelijkheid uit, een bedrijf zakelijkheid. Willen we dat, of moeten we dat?

Waar gaan we als Spakenburg naar toe de komende 5, 10, 20 jaar. Zijn we over 10 jaar een club in de Jupiler Leauge? Of zullen alle plannen van de KNVB floppen en lopen we over een jaar of 6 weer te ballen bij SDC Putten uit. Één ding is zeker, er gaat de komende jaren heel veel veranderen in het amateurvoetbal. In ieder geval bij clubs zoals Spakenburg. Altijd op het hoogste amateur niveau betekent dat je binnenkort ook moét promoveren. We willen immers toch de beste zijn?

Sommige mensen zeggen dat je de veranderingen moet accepteren. Dat klopt, maar met alleen accepteren ga je het niet redden. Je moet het omarmen.

Natuurlijk heeft dit allemaal consequenties voor de cultuur binnen een vereniging. Want hoe hoger je voetbalt, des te meer moet je gaan acteren als bedrijf. Met (mogelijk) betaalde interne functies en hogere licentie-eisen zal de clubkas wellicht onder druk komen te staan. Kunnen we het financieel wel aan straks? Dat weten we pas als we zover zijn. Maar je zult je als vereniging ook steeds meer moeten gedragen als bedrijf. Als een bedrijf dat winst moet maken.

Gelukkig hebben we een prachtig product om te verkopen, een seizoen lang broederschap op de Blauwe kant van de Westmaat. En hopelijk heeft Spakenburg B.V. over 10 jaar nog steeds heel veel onbetaalde medewerkers en jaarlijks een geweldig personeelsfeest!

Rogier Koops
Lid mediateam