gemaakt op : 08 sep. 2015

Verzet!

Ik weet dat het voor clubs als Spakenburg eigenlijk niet anders kan, maar hoe goed het kunstgras er ook bij mag liggen, het blijft een steek in mijn voetbalhart. Het ligt er inmiddels al wel een tijdje en soms vergeet je dat er ooit echte grassprieten te vinden waren op de Westmaat. Maar juist dat versterkt de weemoed wanneer je weer een vleug van echt gras ruikt langs de lijn.

Het zal waarschijnlijk altijd weemoed blijven en eerlijk gezegd zijn er zoveel andere dingen die het voetbal ook mooi maken. Eén van die dingen - één van de belangrijkste dingen - wordt echt ook bedreigd. Er is al heel veel gezegd en geschreven over de invoering van de nieuwe Landelijke Divisie. Ik was bij een discussie waarbij de gemoederen zo hoog opliepen dat er Palestijnen en Israëliërs kwamen kijken wat er aan de hand was.

Ik ben faliekant tegen de komst van belofteteams in de reguliere competitie en gelukkig is er nu een initiatief om Zeist wakker te schudden. Op www.stopdebeloften.nu (inmiddels 6900 handtekeningen) kun je een petitie tekenen die de stem moet vormen van de voetballiefhebber die naar echte clubs wil kijken. Toegegeven, dit initiatief richt zich op de clubs in de Jupiler League, maar als hier een groot verzet te organiseren valt, hoop ik dat de KNVB het uit z’n hoofd laat om in hun nieuwe opzet Jong Vitesse en consorten hun gang te laten gaan.

In Engeland probeert de Engelse Bert van Oostveen een vergelijkbaar plan er doorheen te rauzen, door B-teams van Premier League clubs in de Football League (de drie profdivisies onder de Premier League) te laten instromen. De clubs lieten weten dat ze er allemaal op tegen waren, op MK Dons na, een soort Almere City. De petitie ‘Say no to B-teams’ haalde daar een kleine 35.000 handtekeningen op. Het plan staat daar inmiddels weer in de koelkast. Dat kan hier toch ook?

Stefan Koelewijn