gemaakt op : 22 mrt. 2016

Waanzin

De waanzin van de dag regeert. In de wereld, in het voetbal. De waanzin van vandaag speelt zich af in Brussel, op een vliegveld, in een metro. Met Radio1 op de achtergrond, hoor ik over de gruwelen daar.

Ik was eigenlijk net bezig met een column over een kop boven een artikel, dat ik las na de gewonnen wedstrijd tegen HHC Hardenberg. Op een voetbalwebsite stond namelijk: ‘Spakenburg is terug bij hard werken’. Ik las dat enigszins als een soort van verwijt. Alsof ‘hard werken’ vies is, iets minderwaardig. Terwijl alles uiteraard begint met hard werken, passie tonen en tot het gaatje willen gaan voor de winst. Ik weet natuurlijk wel dat de scribent bedoelt dat Spakenburg tegenstanders van het veld moet blazen met frivool voetbal, met duizelingwekkende driehoekjes, genadeloze passeerbewegingen, zeventien hakballen achter elkaar en drie omhalen per wedstrijd. Maar soms is dat niet zo. Nou en? Als dat achterwege blijft, moet je altijd kunnen terugvallen op inzet. Dat mag niet bijzonder zijn. En een verwijt al helemaal niet.

Nou ja, ik was daar dus over aan het nadenken, zoals ook over een eerder artikel in een krant, waarin Spakenburg als schizofreen werd gekwalificeerd. Dat vond ik wel mooi gevonden. Dit seizoen weet je inderdaad soms niet waar je aan toe bent, zelfs in een wedstrijd kunnen de Blauwen meerdere gezichten tonen. En soms lelijke gezichten, zoals uit bij GVVV. En dan een week later is daar het duel tegen HHC en zie ik weer een mooi Blauw gelaat. Nou, daar waren mijn hersenen zich dus over aan het kraken, totdat duidelijk werd dat in België weer een paar grote idioten bezig zijn geweest en opnieuw tientallen onschuldige mensen zomaar zijn vermoord.

En nu weet ik eigenlijk niet meer wat ik verder even moet zeggen. Ik blijf naar Radio1 luisteren. Ik hou van mijn gezin, familie, vrienden, van mijn werk, van SV Spakenburg. Maar verder is het soms moeilijk om nog van de wereld te houden met die idioterie. Ik hoop nog steeds dat we ooit met z’n allen op deze planeet gewoon eens normaal doen tegen elkaar. Maar dat zal waarschijnlijk wel nooit gebeuren.

Deze column wilde ik positief afsluiten, met de reden waarom SV Spakenburg dit seizoen toch kampioen wordt.
Maar ja, nu daarover dromen en uitweiden, terwijl zich verderop een nachtmerrie afspeelt… De radio meldt inmiddels dat er weer een paar extra dodelijke slachtoffers aan het totaal kunnen worden toegevoegd…. Het is waanzin.

Johan Petersen