Wat te doen in geval van calamiteiten?

 

Vrijwilligers van SV Spakenburg hebben voetbalwedstrijden en evenementen goed voorbereid en doen er alles aan om deze succesvol en veilig te laten verlopen. Maar er kan zich altijd een ongewenste gebeurtenis voordoen. Wat u zelf kunt doen in geval van een calamiteit, leest u hier onder.

 

Verspreid over het complex vindt u (gecertificeerde) stewards die herkenbaar zijn aan een gele reflecterende jas. Ook worden er EHBO’ers en/of medewerkers van het Rode Kruis ingezet op het sportpark. In en rond de diverse ruimtes op het complex zijn bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aanwezig.

 

Noodgevallen melden
In noodgevallen kunt u allereerst een beroep doen op de aanwezige stewards. Zij zullen vervolgens de EHBO of de BHV inschakelen. In het uiterste geval kunt u zelf het alarmnummer 112 bellen, maar over het algemeen verloopt de alarmering via de stewards. Zij zijn hier immers in geoefend. Let erop dat wanneer uzelf met uw mobiele telefoon belt, u automatisch in contact komt met een landelijke centrale. Meld in dat geval direct dat u zich bevindt op Sportpark de Westmaat, Westdijk 12, 3752 AE, Bunschoten-Spakenburg en dat u wilt worden doorverbonden met de alarmcentrale Utrecht.


De volgende instructies zijn zeer belangrijk:

  • Ga niet naar de plaats van het ongeval en probeer te voorkomen dat anderen dat doen. Geef hulpverleners en hun voertuigen de ruimte.
  • Ga niet onnodig bellen. Alle verbindingsmiddelen (ook mobiele telefoons) zijn hard nodig voor diverse hulpverleningsdiensten.
  • Blijf altijd kalm en help anderen waar mogelijk.
  • Volg de aanwijzingen op van hulpverleningspersoneel en stewards.
  • Luister naar de omroepberichten.
  • Begeef u, wanneer dit wordt aangegeven, rustig naar het verzamelpunt op de bijvelden. Ga niet naar de entree en laat uw auto op de parkeerplaats staan. U kunt uw auto later ophalen. Voorkom hiermee dat hulpdiensten niet of slecht ter plaatsen kunnen komen.

 

Indien zich een calamiteit voordoet, bijvoorbeeld een onwelwording of een vechtpartij, wordt er in alle gevallen opgetreden door stewards en/of professionele hulpverleners. U wordt door middel van het omroepsysteem geïnformeerd over de gevolgen voor het evenement of de voetbalwedstrijd.

 

Wie een ‘evenement’ organiseert, moet aan diverse eisen voldoen. Zo moet SV Spakenburg de eisen van onder andere de gemeente en de KNVB naleven. Zo zijn er maatregelen genomen voor de openbare orde, (brand)veiligheid en bereikbaarheid van het complex voor de hulpdiensten zoals brandweer, politie en ambulances. Deze maatregelen staan beschreven in het ontruimingsplan en in het ‘algemeen draaiboek’. Tevens kan gebruik worden gemaakt van camerabewaking voor beveiligingsdoeleinden