De JAC (Jeugd Activiteiten Commissie) 

Hoe het begon …………………………..
De JAC vond haar oorsprong in de RJC (Recreatie Jeugd Commissie). Deze is ontstaan ten gevolge van de scheuring bij de afdeling Gymnastiek (1985). Om de gymjeugd iets extra te kunnen bieden, hebben een aantal gymleden i.s.m. met de afdeling Voetbal een commissie in het leven geroepen.

D
e activiteiten waren filmavonden in de kantine, dropping en schaatswedstrijden op het Kleine Zeetje. Deze commissie bestond uit Ingrid Koelewijn, Gerdien van Schie, Ellen Reichardt, Reinie (Bootje), Maria van Twillert, Abram Lustig, Robert Offringa, Harry van Twillert en Bert Schaap. Na twee jaar waren de voetballeden uitgekeken op de gymleden. De RJC hield toen op te bestaan.

Bij Bert Schaap leefde als selectietrainer de wens om een keer een kamp te organiseren. Hij kwam destijds over de vloer bij de familie Elverding en in Baarn werd dit al een tijdje georganiseerd. Na hierover met Sjaak Nel te hebben gesproken, heeft hij toen een aantal mensen benaderd of ze mee wilden doen. De mannen van het eerste uur waren Wilbert Koelewijn en (witte) Peter van de Mheen, welke laatste na het afronden van de voorbereiding afhaakte vanwege een conflict met de toenmalige voorzitter. Tim Elverding heeft toen zijn plaats ingenomen om het kamp mede te kunnen organiseren. Al met al toch een smetje op de start van dit alles.

Inmiddels was de naam ‘JAC’ geboren, waarbij het voetbalkamp, te midden van de overige activiteiten, tot zelfs in het seizoen 2014/2015, nog altijd het hoogtepunt is gebleven. In grote lijnen is het programma van het kamp nog steeds zoals het begon. Het eerste jaar werd gebruik gemaakt van tenten van de scouting en overige bekenden. Voor de vrijdag werd een dribbelparkoers uitgezet en vond penaltyschieten en het nemen van ‘shoot outs’ plaats op een jeugdkeeper. Het aantal deelnemers was de eerste jaren altijd 120, verdeeld over de D-, E- en F-pupillen. Het hoogtepunt was ongetwijfeld het penaltyschieten op een bekende keeper. De eerste doelman was Jan Willem van Ede van FC Utrecht, die via Koops Nissan (de toenmalige sponsor van de FC) kon worden gestrikt. En de eerste scheidsrechter was Dick van Twillert, die later werd opgevolgd door Jaap van de Groep.

In het tweede jaar heeft Bert vrienden binnen de jeugd benaderd of ze ook mee wilden doen en zo kwamen Harry van Twillert, Albert Muijs, Harold Koelewijn en William van de Wal erbij om het kamp verder uit te breiden. De kampvlag werd geboren. Om 16.00 uur op de vrijdag werd begonnen met het zingen van het clublied en het hijsen van de vlag. Dit m.m.v. de trompet van Bort Beekhuis, altijd een spektakel. Later werd dit uitgebreid met een speciale openingsact, echt geweldig. Hiervoor kwam heel wat keertjes de toenmalige jeugdvoorzitter Gert van Dijk opdraven; deze laatste vertelde in de F-pupillentent ’s nachts ook nog wel eens een spannend verhaal.

Het eten op de vrijdag bestond in eerste instantie uit een pan met nasi en later pannenkoeken; met de komst van Harry werd de bekende warme kibbeling een traditie. Later op de avond vond bij een kampvuur de prijsuitreiking van die dag plaats.
De kampwachten van het eerste uur waren Gerard Kroonenberg en Klaas Blokhuis; later werd dit overgenomen door Huib van Dijk. De tenten moesten worden verbeterd en via Tim Elverding kwam men in contact met de Kon. Luchtvaart in Hilversum. Zij waren bereid om voor een heerlijk visje en een pond paling de tenten te leveren. Dit was echt een happening op zich. Op donderdagmiddag met z’n allen de tenten en op zaterdagmiddag weer opruimen door vrijwillige ouders van de club. De tenten kon men later via de familie Pietersen (Marcel en Richard) betrekken

Hoewel het de latere jaren erop een steeds grotere uitdaging werd om een topkeeper voor het penaltyschieten te scoren, wist men toch achtereenvolgens: Joop Hiele, Hans van Breukelen, Raymond van der Gouw en Ronald Waterreus binnen te halen; kortom ook keepers die op sympathieke wijze met de jeugd wisten om te gaan. Gert van Dijk weet nog goed dat Waterreus er moeite mee had om een JAC-Spakenburgshirt aan te trekken; hij dacht namelijk dat zijn sponsor moeilijk zou doen wanneer hij zijn eigen shirt met ‘Philips’ erop niet meer zichtbaar zou zijn.

Vanwege een EK kon men een keer geen keeper krijgen. Het idee werd toen geopperd om de keeper van rood en blauw uit te nodigen. Roel Turkenburg en Johan Homan voerden een strijd om als beste uit de strijd te komen.

Midden in de nacht werden de landenteams voor de zaterdag samengesteld en bij het ontwaken was het altijd een verrassing in welk team men zat.

Nadat het ontbijt gezamenlijk was genuttigd, werd op zaterdag in twee groepen gewerkt, met vier tegen vier en individuele spelen. Tussen de middag was er patat met een snack en om 15.30 uur werd het kamp op zaterdagmiddag afgesloten, waarbij behalve verschillende prijzen ook altijd gesponsorde attributen en diploma’s werden uitgereikt. Zelfs John van de Brom is nog een keer geweest om de prijsuitreiking te verzorgen.

Opvallende punten van nu en 25 jaar geleden is dat er nu veel meer deelnemers zijn en dat de leeftijd met twee jaar is teruggebracht. Het traditionele pupillenkamp wordt nu om 13.00 uur afgesloten.

Ook heeft de JAC van toen jaren achtereen de begeleiding verzorgd de A1 vanwege het bekende uitje van 2 dagen naar Noordwijk. Altijd een fantastisch evenement! Later toen er voor de A1 andere activiteiten werden georganiseerd, is de begeleiding van toen nog jaren, onder de naam ‘vrienden van de JAC’, zelf op tweedaagse geweest naar de bekende badplaats. Heerlijke en smeuïge verhalen doen hiervan nog steeds de ronde, al was het alleen maar over ‘Het Deurtje’ en de bezoeken op de zaterdag aan het Oranjehotel en Paal 16.

JAC2004.jpg
JAC van 2004


De JAC van nu …………………………..
De toenmalige slogan ‘Spakenburg, nèt iets meer!’ blijft nog steeds actueel. Want het doel van de JAC is nog steeds om vooral de jongste jeugd naast het voetbal, extra activiteiten aan te bieden. Iedere jonge blauwe voetballer droomt ervan om eens een penalty te mogen schieten op een beroemde keeper of een prijs te ontvangen uit de handen van Kees Pier Tol. Deze dromen kunnen werkelijkheid worden voor de F-, E- en D-pupillen van SV Spakenburg d.m.v. de activiteiten welke worden georganiseerd door de Jeugd Activiteiten Commissie (JAC) van nu!

Wat doen we?
Aan het begin van ieder seizoen wordt er een volledige jaarplanning gemaakt voor de activiteiten die het JAC organiseert. Activiteiten zoals de Sport & Spelshow, het Nieuwjaarszwemmen, een FIFA-toernooi, het 4x4 toernooi en het befaamde Pupillenkamp worden met en voor het plezier georganiseerd. Om alles op rolletjes te laten lopen, komen we regelmatig bij elkaar om de taken voor iedere activiteit te verdelen.

De motor is vrijwilligheid
“De motor is vrijwilligheid, de rest is saamhorigheid. Hierin spant de club de troon, you’ll never walk alone!”, is wat wordt gezongen in de Blue Symphony.

Zoals gezegd organiseren wij met veel plezier. Toch kunnen we niet alles alleen. Zo is het ook voor de JAC belangrijk dat er iedere activiteit vrijwilligers (ouders) ons helpen met bijvoorbeeld het leiden van een team of te helpen met opruimen. Kleine hand- en spandiensten maken het veiliger voor de kids, het goede voorbeeld wordt gegeven en het wordt ook nog eens zeer gewaardeerd!

Meer weten?
Heb jij een leuk idee voor een activiteit, lijkt het je leuk om ons te helpen bij het organiseren van een activiteit of heb je een vraag? Laat het ons weten! Stuur een mailtje naar jacspakenburg@outlook.com of schiet één van ons aan.

De JAC-commissie bestaat uit: Wijnand van Diermen (vz.), Mario de Graaf, Jaco de Graaf, Peter-Frans Schoonebeek, Raoul Hartog, Martin Hartog, Eric van Dijk, Harry de Jong en Henk Spaan

Resterende activiteiten 2014/2015

  • FIFA 15 toernooi voor D-pupillen, woensdag 28-01-2015 Kantine
  • Kinderbingo voor de Smurfen en F-pupillen donderdag 26-02-2015 Kantine
  • 4 x 4 toernooi (open inschrijving) voor de F- en E-pupillen + vriendjes  maandag 27-04-2015 Hoofdveld
  • Pupillenkamp (Smurfen, F- en E-pupillen) vrijdag  12-06-2015 +  zaterdag 13-06-2015 Velden + Kantine