gemaakt op : 03 oktober 2017

Affur de rucloamebordu (85)

Achter de reclameborden is een kroniek van niet alledaagse gebeurtenissen rondom het sportveld. Opmerkelijk en minder opmerkelijke zaken passeren hierin de revue. 

De parel Nieuw Zuid en het duimpje van Kees
Volgens John de Wolf was het zaterdag en vervroegde finale, Quick Boys-Spakenburg, maar ook finales moet je winnen, aldus de trainer. Geen speld tussen te krijgen en de Wolf kreeg het gelijk aan zijn zijde. Spakenburg won met 0-3 en voert momenteel op doelsaldo de ranglijst aan. Zo eenvoudig als de uitslag doet vermoeden ging het zaterdagmiddag niet daar in Katwijk. Ook voor de supporters niet trouwens. Om 13.00 uur vertrok ik samen met mede stadionautist Stefan Koelewijn en er waren reeds 3 minuten gespeeld voordat wij onze zitplaats op de imposante hoofdtribune hadden gevonden. Niet alleen de Truckersdag zorgde voor vertraging, ook een ouderwets “wreed accident” op de A1 zorgde voor een immens oponthoud.

Je kan veel over Quick Boys zeggen als het gaat om de prestaties in het verleden en de boot missen op het moment suprême maar een “ground” hebben ze zeker. Neem bijvoorbeeld het oude scorebord, schuin in de hoek. Niet alleen staat er ouderwets “voor” en “tegen” in plaats van Quick Boys-gasten of thuis-uit, het bord is ook nog eens voorzien van een klok en een “gable”. Dat is een dakje wat je sporadisch nog ziet bij authentieke Engelse stadions. Fulham, Craven Cottage, heeft er bijvoorbeeld nog zo één maar de mooiste is te zien op Hillsborough, de thuishaven van Sheffield Wednesday. Eventjes googelen en u heeft er een beeld bij.

De tribunes op Nieuw Zuid zijn eveneens imposant. De al eerder genoemde hoofdtribune, vernoemd naar Dirk Kuyt, kan niet alleen een bak volk herbergen ook de onoverdekte zittribune achter één van de doelen kan aardig wat supporters kwijt. Daarbij, het zijn nog houten bankjes ook, Blauw zelfs; heerlijk.

Tot zover buiten het veld. Wat in het veld opviel, was de volledig opgebloeide Kees Tol. Waar hij voorheen nog wel eens met de armen in de lucht heel duidelijk kenbaar maakte weer eens slecht te worden aangespeeld (of helemaal niet), waren het nu vooral de duimpjes die de lucht in gingen. Hoogtepunt van Kees was zeker niet zijn goal, al gebied de eerlijkheid te zeggen dat de eenvoud daarin gelijk ook de schoonheid en klasse verraadde, maar de actie in de eerste helft waarbij Kees, uitgeweken naar links de ver uitgekomen doelman verschalkte met een fenomenale lob. Die lob verdiende een beter lot (draai dit woord svp even om) maar de bal zeilde helaas voorlangs.

Man of the match voor mij was zonder twijfel Leon ter Wielen maar Kees Tol was zaterdag heel stiekem het pareltje van Nieuw Zuid.

Tijmen Beekhuis


De Achtste Maand
Wachten op het nieuwe seizoen kan lang duren, heel lang. Voor dé sensatie in Engeland op dit moment duurt het echter nog langer. Want Harry Kane, de crack van Spurs, kan namelijk pas presteren als het blad August van de kalender is gescheurd. Al twee keer op rij topscorer van Engeland maar tijdens de achtste maand wil het maar niet lukken. Inmiddels zit september erop en dat de beste man kan voetballen is wel duidelijk: 13 goals in één maand voor club en land. 

Onze spits heeft een augustus achter de rug die bijna twee jaar duurde. Maar KP9 is sinds een paar weken weer helemaal terug. Zaterdag leek weer alles op z´n plek te vallen: voorzetten, dieptepasses en schoten waren weer van uitstekende kwaliteit. Als een wielrenner die z´n benen hervindt in een zware etappe en terugkomt naar voren. Een tweede jeugd. Hoe je het wil noemen, noem je het, maar voor Harry Kees is augustus voorbij!

Stefan Koelewijn