gemaakt op : 13 januari 2020

De Koninklijke HFC en Spakenburg delen de punten

Gelukkig kon er na vier weken winterstop weer worden gevoetbald. Voor het thuisfront is het vast fijn al die gezelligheid rondom de kerstdagen en oud en nieuw, maar voor de voetballiefhebber is het heerlijk als de wedstrijden in januari weer beginnen. Lekker op pad om de Blauwen aan te moedigen, een biertje of een kopje koffie in de rust en na de tijd napraten in de kantine, er is toch niks mooiers! Spakenburg mocht de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar aantreden in een uitwedstrijd tegen de Koninklijke HFC. De pas aangetrokken linksback Thomas van den Houten mocht gelijk zijn basisdebuut maken en ook Robin Eindhoven zat bij de selectie, echter hij begon op de bank en was daar in goed gezelschap van onder andere Jasper, Youri en Hero, de Spakenburgse spelers waarbij een achternaam volstrekt overbodig is. 

De historie tussen de beide teams en de bespiegelingen vooraf die daaraan worden opgehangen waren tweeledig; Spakenburg had nog nooit gewonnen in de uitwedstrijd tegen HFC en trainer Eric Meijers nog nooit verloren van de thuisclub. Vooraf had eigenlijk iedereen dus al kunnen weten dat deze wedstrijd in een gelijkspel zou eindigen. En dat werd het ook, beide teams scoorden eenmaal en gingen met een punt in de tas het weekend in. 

Het windje was straf op het nostalgische sportpark in Haarlem waar de teams elkaar in de beginfase vooral aan het aftasten waren. Het eerste kansje was voor de thuisclub in de persoon van Floris van den Linden, inderdaad de spits die volgend jaar in het Blauw te bewonderen zal zijn. Zijn schot werd echter gered door Leon ter Wielen. 

Het eerste kansje van de Blauwen was voor Roy Castien, maar zijn schot op een kansrijke positie werd over het doel gekruld. De voorsprong voor de Blauwen kwam in de 18e minuut, toen de weggestuurde Vince Gino Dekker in het strafschopgebied werd aangetikt door Oscar Wilffert van de thuisclub. Gezien de reacties in het veld en op de tribune was het oordeel dat het een enigszins gemakkelijk gegeven penalty was. Everton Pires Tavaras ontfermde zich over de bal en doelman Boks probeerde hem met de bekende trukendoos af te leiden, maar de middenvelder schoot de bal keurig in de rechterhoek en de voorsprong op het scorebord.  Spakenburg bleef gevaarlijk en wist via van Houten en Koos Werkman de doelman van de thuisclub nog een paar keer te testen bij een corner, maar die stond stevig op zijn post. Ook Roy Castien en wederom Koos Werkman probeerden bij een corner de sluitpost uit, gevaarlijk was het wel, een doelpunt helaas niet. 

In de 28e minuut schreeuwde de thuisclub om een penalty na hands van Werkman, de scheidsrechter zag er gelukkig voor de Spakenburgers niks in, maar had dat net zo goed wel kunnen doen. 

In de tijd tot de rust probeerde de thuisclub om de gelijkmaker te forceren, maar tot echte kansen kwam HFC niet, of het moet het schot van Noordmans zijn, maar daar redde ter Wielen stijlvol op. Vlak voor het rustsignaal de laatste mogelijkheid via een vrije trap van Roy Castien die net over ging, waardoor de rust werd in gegaan met een 0-1 voorsprong voor de Blauwen. 

In de rust werd er door de beide teams niet gewisseld en de eerste kans na de thee was voor Majid Ghaddari na een mooie voorzet van Vince Gino Dekker, maar de kopbal ging net naast de verkeerde kant van de paal. In de 50e minuut moest Spakenburg de gelijkmaker toestaan. Koos Werkman raakte de bal in de zestien erg ongelukkig en gaf zo een corner weg. Deze corner werd verlengd door Tadmine en via Floris van de Linden kwam de thuisclub op gelijke hoogte. 

De eerste kans op de voorsprong na de gelijkmaker was wederom voor de Blauwen. Jordy Bitter liet de verdediging weer eens zijn hielen zien, de spits deed eigenlijk alles goed, behalve het finale schot, want dat was een prooi voor de doelman. En omdat het eigenlijk de hele wedstrijd al wel heen en weer ging qua kansen zette HFC ook hier weer een kans tegenover, een zeer knappe actie van Muffel en de goede voorzet werd door Morgan alleen voor de doelman over gekopt. 

Nadat Youri Koelewijn binnen de lijnen was gekomen voor Everton Pires Tavares was het weer de beurt aan Spakenburg om tot een goede kans te komen. De blauwe tandem Dekker – Bitter vond elkaar weer, alleen was laatstgenoemde veel te onbesuisd bij het afwerken en wist zo het doel dus niet te vinden. Het was ook gelijk zijn laatste actie, want hierna werd hij vervangen door Kevin Sterling. 

Het spelbeeld in het laatste kwartier: Een aanzettende thuisclub, die met wat meer druk naar voren op zoek ging naar de voorsprong en Spakenburg dat via de counter op zoek ging naar dezelfde voorsprong. 

Met Marlon Versteeg in het veld voor Roy Castien leken de Blauwen tot twee keer toe op achterstand te komen, tenminste tot twee keer toe werd er getwijfeld of een bal over de lijn was of niet. Maar Leon ter Wielen redde twee keer zeer knap en twee keer voor de doellijn, dus bleef ook bij deze scrimmage de stand gelijk. Ook het laatste wapenfeit was voor de thuisclub. Maar weer was daar een goede reactie van ter Wielen in 88e minuut op een schot van Huffel, waar zelfs toeschouwers van de thuisclub voor klapten.  

Zo eindigde de wedstrijd in Haarlem in een gelijkspel en daar zullen toch de beide teams wel vrede mee hebben. Volgende week speelt Spakenburg weer thuis en dan is de tegenstander ASWH, we hopen u te zien op de Westmaat.