gemaakt op : 31 mei 2017

Nieuwe spelvormen van de KNVB…. Wat verandert er?

Zoals jullie wellicht hebben gelezen heeft de KNVB besloten om per volgend seizoen wijzigingen in het pupillen-voetbal door te voeren. In dit artikel willen we jullie kort voorlichten over de veranderingen die er voor jullie wel (of juist niet) te wachten staan.

Wat verandert er precies? Met de introductie van het nieuwe pupillenvoetbal volgt Nederland het voorbeeld van Engeland, Duitsland, Spanje en België. En daarmee werken we aan meer dribbelen, schieten, samenspelen, scoren voor onze kinderen en dus meer plezier voor onze jeugd. In het online magazine lees je alles over de nieuwe wedstrijdvormen, onze begeleiding, voetbaltechnische aspecten, competitiezaken, accommodatie en sportiviteit en respect.

Seizoen 2017/’18
Vanaf het seizoen 2017/’18 voetballen pupillen onder 8 en onder 9 jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld, wedstrijden van 6 tegen 6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7 tegen 7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd.

Concreet betekent dit:
-  Teams van Onder 8 en onder 9 spelen 6 tegen 6 in plaats van 7 tegen 7
-  Het veld is een kwart van een heel voetbalveld in plaats van een helft
-  De grootte van het doel blijft een pupillengoal
-  Er is een keeper
-  Speelduur 2x 20 minuten
-  Scheidsrechter: spelbegeleider
-  Strafschop: 7 meter (wordt alleen gegeven bij duidelijke scoringskans)

Evaluatie
Medio seizoen 2017/’18 volgt een evaluatiemoment waarin we graag van jullie vernemen hoe de wijzigingen in de praktijk uitwerken en of er nog verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Seizoen 2018/’19
Vanaf het seizoen 2018/’19 starten de teams van onder 10, onder 11 en onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen. Met dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en in te voeren. In totaal krijgen zo’n 300.000 voetballertjes met de nieuwe wedstrijdvormen te maken

Deze wedstrijdvormen zijn:
Onder 10: Gelijk aan onder 8 en onder 9, speelduur 2x 25 minuten

Onder 11 en 12:
-  Half veld (onder 12 is nu heel veld)
-  Grootte van het doel: pupillengoal
-  Er is een keeper
-  Speelduur 2x 30 minuten
-  Scheidsrechter: pupillenscheidsrechter
-  Strafschop: 9 meter (wordt alleen gegeven bij duidelijke scoringskans)

De KNVB heeft een online brochure met meer informatie geplaatst: klik hier!Ook is er een presentatie beschikbaar, die je hier kunt vinden.

De smurfen spelen 2 tegen 2 of 4 tegen 4 in toernooivorm.
Voor teams van Onder 13 jaar en ouder verandert er niets.