gemaakt op : 27 september 2018

“SFEERVOL OF GEVAARLIJK”

Seizoen 2018/2019 is inmiddels begonnen, een seizoen waarin het amateurvoetbal geconfronteerd is met een aantal regels en voorwaarden van de KNVB.

Met name het gebruik van vuurwerk, fakkels en rookpotten wordt nadrukkelijk verboden. Er is door de KNVB een overzicht samengesteld wat de risico’s zijn bij het gebruik van vuurwerk:

 

-het is wettelijk verboden en kan de club een forse boete opleveren, het is (levens-) gevaarlijk,

-vuurwerk is onvoorspelbaar

-fakkels kunnen een temperatuur bereiken van 1700 graden

-risico op gehoorschade en andere fysieke schade,

-mocht er schade ontstaan, dan wordt de club hiervoor aansprakelijkheid gesteld.

Door een gezamenlijke aanpak van clubs, KNVB, politie en OM wil men het vuurwerkgebruik, fakkels en rookpotten aanzienlijk terugdringen. Onderdeel van het plan van aanpak is dat elke melding naar de aanklager gaat en de strafmaat aanzienlijk verzwaard wordt. De straffen die door de KNVB worden opgelegd zijn niet misselijk.


Bij een 1e overtreding volgt een boete van 1000 Euro, bij een 2e 1500 Euro, bij een 3e 2000 Euro plus 1 wedstrijd voorwaardelijk zonder publiek en bij een 4e 2000 Euro boete plus 1 wedstrijd onvoorwaardelijk zonder publiek.
Dit betreft de boetes bij de wedstrijden die vallen binnen de amateurcompetitie. Bij de wedstrijden om de ‘grote beker’ (Betaald Voetbal) gelden nog aanmerkelijk zwaardere straffen en wordt geen rekening gehouden met het feit of je valt onder de BVO of AV.

Gezien de bovenstaande risico’s roept het bestuur onze supporters op geen gebruik te maken van vuurwerk, fakkels en rookpotten. Mocht dit toch voorkomen, dan zal het bestuur alles in het werk stellen de schade (inclusief boetes) te verhalen op de veroorzaker.

Het bestuur wil uiteraard geen draconische maatregelen nemen die ten koste gaan van de toegankelijkheid, gastvrijheid en veiligheid. Elke wedstrijd moet een voetbalfeestje zijn, daar gaan wij als bestuur voor en daar willen we graag samen voor gaan met onze supporters.

Klaas Hartog
Voorzitter