gemaakt op : 16 mei 2017

Voorbeschouwing Hercules - Spakenburg

Zoals inmiddels ruim bekend is mag Spakenburg zich gaan bewijzen in de nacompetitie. De ploeg van Joop Gall moet laten zien dat zij goed genoeg zijn om alsnog in de Tweede divisie te blijven. Woensdag 17 mei vangt de eerste p/d-wedstrijd van het tweeluik tussen Spakenburg en Hercules aan.

De eerste p/d tegenstander is dus het Utrechtse USV Hercules. Spakenburg zal eerst op bezoek moeten gaan bij de derde divisionist van de zondagtak. Vervolgens komen de Utrechters aanstaande zaterdag naar de Westmaat toe. De winnaar over twee wedstrijden mag vervolgens door naar de p/d-finale. Daar wacht Rijnsburgse Boys of Westlandia. De twee clubs uit het westen vechten namelijk hetzelfde gevecht uit als Spakenburg en Hercules. Daarnaast spelen ook FC Lisse, Harkemase Boys, UNA en Dongen om het tweede ticket in de Tweede Divisie. Deze ploegen zal Spakenburg, voor alle duidelijkheid, sowieso niet treffen.

Hercules is knap als vierde geëindigd in de derde divisie zondag en wist afgelopen zondag de laatste periodetitel te pakken door thuis met 4 - 0 van OFC te winnen. Dankzij een sterk seizoen belonen de zwart-witten zich dus met een tweeluik tegen Spakenburg. Hercules heeft in de derde divisie zondag in totaal 18 keer weten te winnen, 7 keer gelijkgespeeld en 9 keer verloren, daarmee wist de club in totaal 60 punten bij elkaar te spelen. Het doelsaldo is met 64 voor en 48 tegen op +16 uitgekomen.

Spakenburg wist al 2 weken dat het richting p/d-wedstrijden zou gaan om zich nog te kunnen handhaven. Na de overwinning tegen Jong Sparta was zoveel al duidelijk. Wat nog restte in het eerste seizoen in de Tweede Divisie was een wedstrijd tegen Katwijk die dus nergens meer om ging. Spakenburg - Katwijk was weliswaar beladen vanwege het verleden, maar er stond zoals gezegd eenvoudigweg voor beide clubs niets meer op het spel. Katwijk won uiteindelijk verdiend met 1 - 2 van de Blauwen. De goal van de Blauwen kwam van de voet van Pilon. Door het verlies eindigde Spakenburg op plek 16 met 37 punten. Spakenburg won 9 keer, speelde 10 keer gelijk en verloor 15 van zijn duels. Doelsaldo: 61 voor en 66 tegen en daarmee dus -5.

De cijfers van beide clubs bevestigen wat in elke nacompetitie naar voren komt, namelijk dat de lager geklasseerde ploegen met een periodetitel in de flow zitten en de hoger geklasseerde ploegen die veroordeeld zijn tot nacompetitie in de hoek hebben gezeten waar de klappen vallen. Wat dit zegt over het verloop van de p/d-duels, niets tot weinig. In de Eredivsie bleef bijvoorbeeld in de periode van 2009/2010 tot 2015/2016 ongeveer de helft van de ploegen die moesten knokken om lijfsbehoud in de Eredivisie op de been.

De Blauwen moeten dus het moeizame seizoen van zich afgooien en met vertrouwen op eigen kunnen de duels ingaan. Er zijn twee clubs die aan het einde van deze nacompetitie zichzelf tweede divisionist mogen noemen en Spakenburg moet alles op alles zetten om dat straks te kunnen zeggen!

De wedstrijd op sportpark Voordorp begint om 20:00 uur. Forza Blauwen en tot dan!