Skip to main content

Spakenburg speelt ook gelijk tegen AVV Swift

Spakenburg heeft, na Sportlust ’46 afgelopen zaterdag, dinsdagavond wederom gelijk gespeeld. Dit keer met 3-3 tegen het Amsterdamse Swift. Na een 1-0 voorsprong met rust volgde een zwak tweede bedrijf waarin Swift tot driemaal toe kon terugkomen.

Swift komt uit in de Hoofdklasse en is onder ander ook tegenstander van VV Eemdijk. Wij kennen Swift natuurlijk van de geweldige bekerstunt in september 2017 toen het Vitesse, notabene bekerhouder op dat moment, in de eerste ronde van de KNVB Beker wist te elimineren middels het beter nemen van de strafschoppen. In de volgende ronde wachtte Feyenoord in de Kuip en daar wist men de huid duur te verkopen. Na 12 minuten kreeg oud Spakenburger Nik Gabel rood en ondanks de langdurige man minder situatie werd het slechts 4-1 voor Feyenoord. Max van Wakeren, oud jeugd speler van Spakenburg, wist met een diagonale schuiver de spanning nog enigszins terug te brengen maar meer dan dat zat er eigenlijk niet in.
Bekendste spelers van Swift op dit moment zijn Koen Fokkema (jarenlang FC Lisse) en Frank Tervoert (o.a. Sparta Nijkerk, VVSB en Katwijk)

Spakenburg startte met de volgende basis elf: Ter Wielen, Beekhuis, Schilder, Werkman, Van den Houten (aanvoerder), Brinkman, Olijve, Koelewijn, Dekker, Selimi en Van der Linden.

Onder toeziend oog van zo’n 291 toeschouwers, zette de Blauwen de Amsterdammers van quitte af aan onder druk. Het leverde de nodige mogelijkheden en kansen op maar achtereenvolgens een kopbal van Schilder, een lob van Selimi, een hakbal binnen de 16 van Selimi op Van der Linden (na een aanval over vele schijven) en een tweetal schotkansen van de andermaal overijverige en fitte Youri Koelewijn konden niet tot goal worden gepromoveerd. Er waren tot dan toe slechts 20 minuten gespeeld. Deed Swift dan helemaal niets terug? Jazeker wel. Met name in de tegenstoot lagen er opvallend veel ruimtes tussen de linies bij Spakenburg en daar maakten de Amsterdammers soms gretig gebruik van. Leon ter Wielen moest in minuut 25 tot twee keer toe handelend optreden anders had Yilmaz de score kunnen openen.
Nadat Selimi in de 28e minuut een neuslengte tekort kwam op een voorzet van de niet al te gelukkig spelende Dekker (zijn voorzetten, vrije ballen en corners waren wel bij regelmaat gevaarlijk) was het in minuut 34 wel raak. Floris van der Linden kreeg de bal op een presenteerblaadje van Selimi en rondde zodoende een vlotte combinatie, die begon bij de balverovering van Tim Brinkman, keurig af: 1-0. Swift had 2 minuten later op gelijke hoogte kunnen komen na slecht uitverdedigen maar andermaal Leon ter Wielen stak er letterlijk een voet voor.
Zo ging Spakenburg verdiend met een 1-0 voorsprong rusten als was het, vooral na omschakeling bij balverlies, nog niet al te overtuigend.

Het tweede bedrijf begon voor Spakenburg met een danig gewijzigd elftal: Ter Wielen, Zwartjens, Schilder, Werkman, Van den Houten, Terschegget, Brinkman, Vink, Castien, Bitter en Eindhoven.

Ook Swift bracht een compleet ander team het veld in maar pakte vanaf het fluitsignaal voor de tweede helft brutaal het initiatief. Paradoxaal genoeg, viel de gelijkmaker uit een counter waarbij Spakenburg andermaal veel ruimte liet aan de aanvallers van Swift. Koos Werkman kreeg de voorzet van rechts ongelukkig op zijn schouder waardoor de bal zodanig van richting werd veranderd dat ook Leon ter Wielen compleet verrast werd: 1-1 en dat al na slechts 6 minuten spelen.
6 minuten later was het alweer 2-1 na een spaarzame, goed uitgevoerde aanval van Spakenburg. Robin Eindhoven creëerde zijn eigen kans en werd binnen de 16 onreglementair ten val gebracht. De toegekende penalty schoot hij zelf onberispelijk binnen. Wie dacht dat Spakenburg nu afstand zou gaan nemen van de twee klassen lager spelende tegenstander kwam bedrogen uit. Sterker nog, er ging vanaf dat moment niet veel goed meer bij de Blauwen. Nadat (andermaal) Leon ter Wielen de gelijkmaker voorkwam, was het in de 73e minuut wel raak voor Swift. Een ingestudeerde corner werd keurig bij de eerste paal ingekopt. Pal daarvoor, vond er nog een trio wissels plaats bij Spakenburg. Brinkman, Schilder en Van den Houten werden vervangen voor respectievelijk Beekhuis, Kroonenberg en Van Lopik.
Nadat Spakenburg in minuut 84 door het oog van de naald kroop doordat een prachtige kopbal van een speler van Swift werd afgekeurd wegens buitenspel, scoorde 3 minuten later Eindhoven zijn tweede van de avond. Na een werkelijk waar sublieme pass van Zwartjens, precies achter de verdediging van Swift, rondde de lange maar desalniettemin rappe spits koelbloedig af.
In blessuretijd kwam Swift toch nog en voor de derde keer langszij. Een prima aanval, dwars door het hart van de defensie van Spakenburg, werd keurig afgerond en waarbij Ter Wielen ditmaal het nakijken had.
Coach Eric Meijers zal zeker wat wijzer zijn geworden na deze avondwedstrijd, al wacht hij (en velen met hem) nog altijd op de eerste oefenwinst van het nog prille (voor)seizoen. Zaterdag aanstaande wacht VV Eemdijk op de Vinken, een gegarandeerd heet middagje.