gemaakt op : 11 december 2016

Spakenburg verliest in onrustig Katwijk

Na de zwaar bevochten 4-3 overwinning op Jong Sparta, wachtte zaterdag jl. de lastige uitwedstrijd in en tegen Katwijk op sportpark de Krom. Na 90 reguliere minuten voetbal + 6 minuten blessuretijd, eerlijk verdeeld over beide helften, stond er een 1-0 eindstand op het scorebord. Maar daar ging na afloop zeker niet de meeste aandacht naar uit.

Spakenburg startte ten opzichte van de week ervoor met Sten Vreekamp, Danny van de Meiracker en Robby Holder in de basis ten faveure van Kees Tol, Niels Buijtenhuis en Ismo Vorstermans. Na welgeteld 1 minuut kreeg Katwijk al een mogelijkheid doordat Marciano Mengerink aan zijn verdedigers wist te ontsnappen. Gelukkig voor alles wat Blauw was, kon Katwijk deze mogelijkheid niet verzilveren. Wat er in de minuten daaropvolgend afspeelde was ronduit schandalig te noemen. Supporters van Katwijk en Spakenburg gingen massaal met elkaar op de vuist, zo hevig zelfs dat de prima leidende de Brito Roque de wedstrijd enige tijd staakte.

Nadat de ergste kruitdampen waren opgetrokken en het weer over voetbal ging, trok Spakenburg heel langzaam het initiatief naar zich toe. Een te korte terugspeelbal in de 8e minuut van Stefan Stam kon maar net geen prooi voor van den Meiracker worden. De grootste kans was wel voor Philip Ties die in minuut 21 bij de tweede paal na een corner van Blijham geheel vrij in mocht schieten. Voor een ogenschijnlijk leeg goal mikte hij naast. Pal daarvoor mocht Mike Ahrens binnen de 16 uithalen maar redde doelman de Vries fraai. De op rechts geposteerde Robby Holder had met zijn kwaliteiten veel meer uit de rechtstreekse duels met zijn opponent van Weerdenburg moeten halen. De linksback van Katwijk was met name in het eerste bedrijf de zwakste schakel van de oranjehemden. In de 29e minuut was Holder van Weerdenburg weer te snel af maar werd zijn schotje gepareerd door de Vries. De bal rolde vervolgens voor de voeten van Pilon die vergat uit te halen waardoor er weer een mooie mogelijkheid voor Spakenburg voorbij ging. In deze fase van de wedstrijd kon Katwijk alleen in de 23e minuut gevaarlijk worden door een kopbal van Stefan Stam die doelman Timmermans in de korte hoek onschadelijk wist te maken. Toch kwam Katwijk na een half uur spelen op een 1-0 voorsprong. Mike van den Ban mocht binnen de 16 vrij uithalen in het dak van het doel na een voorzet van linksbuiten Sabir Achefay. Op dat moment tegen de verhouding maar niemand bij Katwijk die daar om maalde. Holder kreeg in de 33e minuut nog een mooie, vrije schietkans maar hij schoot hopeloos naast. Katwijk kon voor rust nog 1 keer gevaarlijk worden. Uit een corner torende aanvoerder Susan boven alles en iedereen uit maar zijn kopbal verdween over het doel van Timmermans.

In de tweede helft kwam Draganovic als rechtsback erin voor Sanders waardoor Vreekamp nu naast Ralf Dua in het centrum kwam te spelen. Ondanks dat Katwijk beter uit de kleedkamer kwam, kreeg Spakenburg toch nog een paar dotten van kansen om de score gelijk te trekken. Eerst was het Pilon die a la Bep Backhuys de bal naast in plaats van in het doel kopte. Een geplaatst schot van Philip Ties kwam in het zijnet en een kopkans voor de geheel vrijstaande Danny van Meiracker was niet aan de aanvoerder besteed. Ook Katwijk kreeg mogelijkheden alleen vond men in die fase steeds Timmermans op hun weg. Na 71 minuten koos Hans van de haar ervoor om Veerman in te brengen voor Blijham waarmee het startsein voor alles of niets werd gegeven. Na 3 minuten had Veerman deze omzetting kunnen belonen. Alleen op doelman de Vries af leek het wel of de twijfel toesloeg waardoor hij niets meer dan een slap schotje produceerde dat simpel door de Vries kon worden gekeerd. Dat was eigenlijk het laatste wapenfeit van Spakenburg want wat men daarna ook probeerde, het lukte maar niet. Katwijk daarentegen kreeg nog wel voldoende mogelijkheden om de wedstrijd in het slot te gooien maar verzuimde evenzoveel keren. Al met al liep Spakenburg tegen een zure nederlaag op waar een punt zeker tot de mogelijkheden behoorde. Volgende week de laatste wedstrijd van het kalenderjaar thuis tegen Barendrecht. Om het jaar met een lekker gevoel af te sluiten, is winst dan wel noodzakelijk.

Katwijk-Spakenburg 1-0 (1-0) 30’ Mike van den Ban.
Toeschouwers 1.600.

Gele kaart: geen.

Opstelling Katwijk:
Mark de Vries, Bennie van Noord, Stefan Stam, Kay Blokland, Guus van Weerdenburg, Robbert Susan (aanv.), Paul de Lange, Mike van den Ban, Sabir Achefay (66’van Ooijen), Marciano Mengerink en Stefan Plat.

Opstelling Spakenburg:
Theo Timmermans, Matthijs Blijham (71’ Eric Veerman), Tim Sanders (46’ Adi Draganovic), Ralf Dua, Sten Vreekamp, Michael Lanting, Philip Ties, Mike Ahrens, Olivier Pilon, Danny van de Meiracker (aanv.) en Robby Holder (51’ Salim Amerzgiou)