gemaakt op : 14 mei 2017

Spakenburg verliest van Katwijk; P/D tegen Hercules

Spakenburg heeft zaterdag de laatste competitiewedstrijd terecht met 1-2 verloren van Katwijk. Voor de gasten was Marciano Mengerink tweemaal trefzeker, Olivier Pilon vond namens Spakenburg het doel. Door het verlies blijft Spakenburg op de zestiende plaats staan, waardoor de Blauwen a.s. woensdag naar alle waarschijnlijkheid in de play-offs tegen het Utrechtse Hercules moeten spelen.

Deze editie van Spakenburg tegen Katwijk – een klassieker in het zaterdagvoetbal – is er niet eentje geworden die de voetballiefhebbers lang zal onthouden. Niet zo vreemd, omdat behalve prestige er afgelopen zaterdag niets meer op het speld stond. Waar Katwijk al lange tijd comfortabel in de hogere regionen van de Tweede Divisie bivakkeert, daar stond bij de Bauwen het vizier zaterdag vooral gericht op de play-offs, die woensdag van start gaan om handhaving in de Tweede Divisie te bewerkstelligen.

IMG_0883.JPG

Met dat in het achterhoofd koos trainer Joop Gall er begrijpelijkerwijs voor om enkele spelers rust te gunnen, om ze zodoende fit aan de play-offs te kunnen laten beginnen. Sten Vreekamp, Tim Sanders, Philip Ties, Niels Buijtenhuis, Nick Tol en Michael Lanting waren om die reden dan ook niet terug te vinden in de beginopstelling. Wel stond daar de naam van Youri Koelewijn, de 17-jarige middenvelder die zijn uitstekende debuut in de basis vorige week tegen Jong Sparta een vervolg mocht geven. Andere opvallende namen in de basisopstelling waren Adi Draganovic en Salim Amerzgiou. Beide spelers keerden vorige week weer terug in de A-selectie en mochten na enkele maanden afwezigheid weer vanaf het eerste fluitsignaal aantreden. Amerzgiou deed dat zelfs met de aanvoerdersband om de arm.

Na een aardig begin voor Spakenburg met onder meer een net te lange steekpass van Blijham op Holder, nam Katwijk na tien minuten spelen wat meer de regie in handen. Aanvoerder Susan kopte bij de tweede paal net naast en Dua kon Mengerink met een uiterste sliding van scoren afhouden. Uit de toegekende corner kopte Bennie van Noord de bal vervolgens op de paal. Het was een fase waarin de Blauwen niet echt aan voetballen toekwamen en Mengerink een plaag bleek te zijn voor de Spakenburgdefensie. Met 26 minuten op de klok konden de Blauwe supporters klappen, na een ziedend schot van Pilon. De redding van de Katwijkdoelman was echter even subliem. Twee minuten later lag de bal er aan de andere kant wel in. Na een snelle uitbraak kwam de bal voor de voeten van Mengerink die droogjes en onhoudbaar de 0-1 op het scorebord zette. Mark de Loor leek niet veel later de 0-2 te maken, na een zeldzaam foutje van doelman Krul die de bal op randje zestien uit zijn handen liet glippen. De lob van de voormalige Spakenburgspeler ging echter over. In de slotfase van de eerste helft zagen we nog twee aardig lopende combinaties aan de Blauwe zijde, maar zoals wel vaker in deze wedstrijd ontbrak een goede eindpass.

IMG_1287.JPG


De tweede helft kwam het spel nauwelijks op gang. Het eerste kwartier viel er dan ook van beide zijden nauwelijks te genieten. De eerste kans in het tweede bedrijf was voor Spakenburg. Holder legde met zijn hoofd de bal neer voor de inlopende Pilon, maar die kon in de drukte niet afdrukken. Met een uur op de klok vloog aan de andere kant van het veld een vrije trap van Susan net langs de kruising. Spakenburg besloot om er nog wat meer strijd in te gooien en hanteerde veelvuldig de lange bal. Een concept dat tegen Katwijk weinig zoden aan de dijk zette, te meer omdat de Blauwen ongelukkig bleven in de eindpass.En terwijl de Blauwen wat druk probeerden te ontwikkelen, was Mengerink in een snelle tegenstoot weg. De spits kapte in de zestien Supusepa uit en schoot vervolgens fraai in de verre hoek binnen (0-2). Drie minuten voor tijd bracht Pilon vervolgens de 1-2 eindstand op het scorebord. Hij werd via een mooie steekpass van Draganovic gelanceerd en alleen voor de keeper maakte hij geen fout.

Hercules of toch HBS?
Morgen (zondag 14 mei) wordt bekend wie de tegenstander van Spakenburg wordt in de eerste ronde van de play-offs. Het Utrechtse Hercules – met voormalig Spakenburgspelers Nathan Bijl en Gilbrano Plet in de gelederen – heeft de beste papieren om de laatste periodetitel in de Derde Divisie Zondag te bemachtigen. De formatie van trainer Eric Speelziek speelt dan tegen OFC en is bij winst zeker van die itel. Ook een gelijkspel kan volstaan, mits de enige overgebleven concurrent HBS niet met meer dan zes doelpunten verschil wint van het tegen degradatie vechtende Jong FC Den Bosch. Bij elk puntverlies van HBS is Hercules ook de winnaar van de derde periode. Gezien dit scenario houden we er dus vooralsnog rekening mee dat de Blauwen a.s. woensdag moeten afreizen naar Utrecht, waarna op zaterdag de return is op de eigen Westmaat.

Hercules staat op de vierde plaats in de Derde Divisie Zondag met 57 punten uit 33 wedstrijden. In deze competitie heeft De Dijk – met hoofdtrainer Jochem Twisker en de voormalige Blauwe spelers Maarten Woudenberg, Robert Verschraagen en Harry Zwarthoed – overtuigend het kampioenschap behaald. Hercules lijkt overigens in goeden doen, want de mannen van hoofdtrainer Eric Speelziek zijn al negen wedstrijden op rij ongeslagen (zes overwinningen, drie keer gelijk).


Spakenburg – Katwijk 1-2 (0-1)
28. Marciano Mengerink 0-1
78. Marciano Mengerink 0-2
87. Olivier Pilon 1-2

Scheidsrechter: Wim Bronsvoort
Gele kaarten: Adi Draganovic (Spakenburg)
Toeschouwers: 1.500

Opstelling Spakenburg:
Andre Krul; Ralp Dua (46. Michael Lanting), Matthijs Blijham, Adi Draganovic, Christian Supusepa, Mike Ahrens, Youri Koelewijn, Salim Amerzgiou (76. Armend Selimi), Joey Belterman (33. Niels Buijtenhuis), Robby Holder, Olivier Pilon.