gemaakt op : 12 maart 2017

Spakenburg wint niet bij hekkensluiter Jong Twente

Spakenburg heeft zichzelf tegen Jong Twente geen beste dienst bewezen door met 1-1 gelijk te spelen. Op een achteraf gelegen veld in Hengelo dat oogde als een decor van een districtsbekerwedstrijd tegen De Glind, overigens wel met een perfecte grasmat, lieten de Bauwen het in de eerste helft geregeld afweten. In de meer dan aantrekkelijke tweede helft lukt het Spakenburg helaas niet de partij naar zich toe te trekken.

Spakenburg startte in een 1:4:4:2 opstelling met wederom een genoodzaakte andere, defensieve invulling. Sanders was naar aanleiding van zijn rode kaart een week eerder geschorst en Vorstermans te geblesseerd om te spelen. Dua, terug van een schorsing en Buijtenhuis waren de twee logische vervangers. Spakenburg startte de wedstrijd prima en zette Twente direct onder grote druk. Pilon kon in de 5e minuut al alleen op de doelman af na een slimme doorkopbal van zijn aanvallende kompaan Hendriks. Pilon had echter geen rekening gehouden met de onverzettelijkheid van de aanvoerder van Jong Twente, Soumaoro, die het gevaar kon keren waarmee de eerste mogelijkheid voorbij ging. Spakenburg bleef aandringen en diezelfde Pilon kon in de 11e minuut vanaf rechts na een fraaie passeerbeweging gevaarlijk voorgeven maar helaas kon niemand de bal tot doelpunt promoveren. Na een kwartier spelen ebde het overwicht van Spakenburg langzaam weg en kwamen de jonkies van Twente iets beter in de wedstrijd en kwamen ze ook een paar maal gevaarlijk door. Opvallend was dat de aanvallers van de Tukkers gedurende de eerste helft veel ruimte kregen van de verdedigers van Spakenburg. In de 31e minuut kreeg Spakenburg een prachtige counterkans die zeer slecht werd uitgevoerd. Dat juist zijn momenten waar dankbaar gebruik van gemaakt moet worden en waarbij je de tegenstander pijn kunt doen. In minuut 35 kwamen de Blauwen met 1-0 achter. Benamar kon geheel vrijstaand, halverwege de helft van Spakenburg, een heerlijke pass versturen achter de verdediging van Spakenburg waar Grootenhuis slim was weggelopen. Met een subtiele voetbeweging verschanste hij Krul en stond Jong Twente met 1-0 voor. Tot dan toe niet eens onverdiend maar dat mocht Spakenburg zichzelf geheel aanrekenen. Het had namelijk niet veel gescheeld of nog geen minuut na de openingstreffer was de marge verdubbeld. 1 op 1 met rechtsvoor Junte kwam Krul als winnaar uit de bus. Tot aan de rust kon Spakenburg daar niet veel tegenover zetten alleen een vrij grote schietkans van Nick Tol op 9 meter van de goal ging jammerlijk naast.

In de tweede helft verving Kees Tol de licht geblesseerde Olivier Pilon en ging Philip Ties iets meer naar voren spelen. Dat resulteerde vanaf de aftrap niet alleen een zeer vermakelijk schouwspel op, Spakenburg zette Jong Twente met de rug tegen de muur en reeg de kansen aaneen. In de 52e minuut viel al de broodnodige gelijkmaker. Belterman flitste er op links langs en zijn lage, harde voorzet kwam bij Philip Ties terecht die met dit buitenkansje wel raad wist. Vervolgens golfde het spel op en neer en kreeg ook Twente vanuit de omschakeling een paar goede mogelijkheden. Philip Ties, zeer ijverig deze middag en ook veel kopduels winnend, had in de 57e minuut de 1-2 binnen moeten koppen. Geheel vrijstaand binnen de 5 meter plaatste hij de bal in de handen van de doelman na een prachtige voorzet van Thijs Hendriks. Kort daarop speelde Benamar te slap terug op zijn eigen doelman en was Kees Tol er als de kippen bij. Tot grote teleurstelling redde doelman Plattel  met zijn voet. Belterman werd in de 62e minuut vervolgens gewisseld voor Mike Arhens waardoor Ties nog meer doorschoof naar de frontlinie. 2 minuten na de wissel scoorde Kees Tol de 1-2 na en mooi steekpassje van neef Nick alleen stond Kees Tol buitenspel zodat dat feestje niet doorging. Twente kreeg zoals gemeld ook mogelijkheden en de grootste was voor invaller Said Mousslih. Deze rappe  aanvaller ging schuin alleen op Krul af. In plaats van afleggen op twee geheel vrijstaande ploeggenoten, testte hij de vuisten van de prima keepende Andre Krul. Het meest hilarische moment voor de goal van Jong Twente voltrok zich in minuut 70. Een corner van Kees Tol kwam op het hoofd van Philip Ties waarna de bal ternauwernood van de lijn werd gehaald, vervolgens keerde de doelman het schot van Nick Tol en de afvallende bal kwam voor de voeten van Supusepa die buiten de doelman om de lat raakte. Een ouderwetse scrimmage die je niet vaak meer ziet maar liever had Spakenburg een goal gehad. Spakenburg zette nogmaals aan voor een slotoffensief maar verder dan een vrije schietkans voor Mike Ahrens die op de rand van de 16 de bal net naast krulde, kwamen de Blauwen niet. In de 3 minuten extra speeltijd trachtte Spakenburg nog van alles te forceren maar de bevrijdende treffer viel niet.

Zo heeft Spakenburg in de strijd tegen degradatie 2 dure punten laten liggen. Bij winst was men een paar plaatsjes gestegen en had men zichzelf iets meer lucht verschaft. Volgende week komt de Koninklijke HFC op bezoek en daar heeft Spakenburg nog een appeltje mee te schillen.

Opstelling Spakenburg: Krul, Vreekamp, Dua, Buijtenhuis, Supusepa, N. Tol, Lanting, Belterman (’62 Ahrens), Ties, Pilon (’46 K. Tol), Hendriks (’73 Holder).

Opstelling Jong Twente: Plattel, Van Duinen, Benamar, Soumaoro, Schmidt, Korporaal, Junte (’62 Vankan), Holscher (’82 Salhi), Bunjaki, Grootenhuis (’62 Mousslih), De Jager.

35. Grootenhuis 1-0
52. Ties 1-1

Scheidsrechter: S. de Brito Roque die de kaarten op zak hield.
Toeschouwers: 241 (waarvan 183 uit Spakenburg)