gemaakt op : 03 september 2014

Voorbeschouwing SV Spakenburg – GVVV

Na twee speelrondes staat Spakenburg fier bovenaan de ranglijst. Maar kan het die plaats ook behouden als de huidige nummer negen op bezoek komt, GVVV. Een tegenstander met een lange historie tegen Spakenburg en die historie werd vorig seizoen op sensationele wijze uitgebreid.

In Veenendaal behaalde Spakenburg de eerste overwinning van het vorige seizoen (1-3) en thuis verloren de Blauwen met 0-2 in een wedstrijd waarin men moeilijk onder de druk van GVVV uitkwam en de harde wind ook invloed had op het spel. De laatste wedstrijd tussen de twee Blauwen geeft echter de mooiste herinnering. Dat was natuurlijk de beslissingswedstrijd in het KRAS-stadion van Volendam, waar de beslissing viel wie zich kampioen van de Topklasse Zaterdag mocht noemen. In een wedstrijd waarin zowel binnen als buiten de lijnen reclame werd gemaakt voor de Topklasse won Spakenburg in een meeslepend duel met 2-1, waarna het eerste kampioensfeest kon losbarsten.

De balans tussen de twee voetbalbolwerken in vier seizoenen Topklasse is duidelijk in het voordeel van de ploeg uit Veenendaal. Spakenburg heeft één keer gewonnen, drie keer werd gelijkgespeeld en viermaal verloren. Het belangrijkste duel – in Volendam – was echter weer een prooi voor het team van trainer Jochem Twisker.

Spakenburg voert dus op dit moment de ranglijst aan door het behalen van twee overwinningen op Rijnsburg en Ajax. De eerste wedstrijd ging verbazend eenvoudig naar de Blauwen (4-0). Maar vorige week bleek Ajax een taaiere tegenstander te zijn. Pas in het laatste kwartier wist Spakenburg de wedstrijd – overigens verdiend – naar zich toe te trekken. Nadat beide clubs een keer scoorden in twee minuten tijd (namens Spakenburg Joël Tillema), wist Peter de Lange in de laatste minuut de wedstrijd te beslissen met een prachtige actie in de zestien, na even fraai voorbereidend werk van Jordy Strooker. Het vertoonde spel had her en der zijn kanttekeningen, maar de eerste helft was er een waarop voortgebouwd kan worden. Met dominant spel wist Spakenburg de Ajax verdediging regelmatig te ontwrichten. Maar ook de tweede helft hoort bij de wedstrijd  en Spakenburg zal dan ook moeten zorgen dat het scherper uit de kleedkamer komt. Vorig jaar tegen GVVV viel direct na rust namelijk ook het eerste doelpunt.

GVVV zal er uiteraard alles aan gelegen zijn revanche te nemen voor het vorige seizoen. Na dertig wedstrijden stonden zij immers op doelsaldo bovenaan, maar verloren de beslissingswedstrijd. GVVV staat op dit moment op een negende plaats in de competitie. Het seizoen begon niet goed voor de mannen uit Veenendaal, het moest gelijk de punten in Scheveningen laten (4-2). Vorige week werd wel de winst behaald in een thuiswedstrijd tegen Barendrecht, dat met 1-0 weer naar huis werd gestuurd. Een wedstrijd waarin GVVV slordig met de kansen omging en waarin mening doelkans werd verprutst, maar waarin ze ook weinig weggaven. Uiteindelijk hadden ze een penalty nodig om de wedstrijd te beslissen.

De clash tussen de twee Blauwen in de Topklasse is alweer de zeventigste ontmoeting tussen beide teams. In de voorgaande 69 ontmoetingen wist Spakenburg 36 keer te winnen, verloor het 17 keer en werd er ook nog 16 keer gelijk gespeeld. In de Topklasse zeggen statistieken echter weinig; alle wedstrijden staan op zich en elke week dienen zich verrassingen aan.  Dat zagen we vorig seizoen met eigenlijk twee onverwachte overwinningen van beide teams op vreemde bodem en ook nu zeggen de statistieken helemaal niets. Wat hebben de beide heren coaches voor ons in petto, komt er een magistrale truc uit waarmee de tegenstander verslagen gaat worden? We gaan het zaterdag zien, en wel op de Westmaat.

Zaterdag fluit scheidsrechter Karremans, die dit seizoen ook al Hoek – Capelle en Excelsior Maassluis – Sparta Nijkerk floot. Een ervaren scheidsrechter op het hoogste amateurniveau. Hij zal om 15.00 uur de wedstrijd in beweging zetten.

Uitslagen laatste seizoenen. De eerst genoemde uitslag staat voor de thuiswedstrijd.

2005-2006           2-3         5-2
2006-2007           2-1         1-3
2007-2008           1-1         5-1
2008-2009           3-3         3-1
2009-2010           2-2         2-2
2011-2012           0-0         5-2
2012-2013           1-3         1-0
2013-2014           0-2         1-3         2-1 (beslissingsduel)